За кого е присъща изневярата

Къде витаеш
Снимка: Thinkstock

Несигурните мъже и жени, които трудно се доверяват на другите, е по-вероятно да изневеряват, установиха американски психолози.

Учените от университета във Флорида изследвали 200 млади семейства в продължение на четири години. В рамките на проучването участниците редовно били молени да попълнят анкета с въпроси за чувствата им към техния партньор и доколко сигурни се усещат във връзката си.

Оказало се, че онези, които се тревожели, че могат да бъдат изоставени от човека до себе си, е по-вероятно да изневерят. Същото било установено и за съпруга или съпругата на индивидите, които се страхували да не бъдат изоставени.

Получените резултати били съпоставени с психологическа теорема, разкриваща начина на привързаност, който се формира по време на детството. Представителите на двата пола, които се радвали на стабилна връзка с родителите си, развили "сигурен" стил на обвързване, който като възрастни се проявил в способност да вярват, че партньорът им ще се грижи за тях и ще превърне щастието им в приоритет.

За разлика от тях хората с несигурен стил на привързване или се страхували от изоставяне, или се борели да задържат независимостта си в опит да избегнат отхвърлянето. Психоложката Мишел Ръсел, която ръководила експеримента, обяснява, че страхуващите се от изоставяне мъже и жени по-често изневерявали или ставали жертва на прелюбодейство.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти