Толкова лесно, колкото усмивка

Толкова лесно, колкото усмивка
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Още от 2012 година се опитвам да говоря за „новото свързване” помежду ни. Искрено си признавам, че тогава все още не го виждах като реалност, но усещах необходимостта от тази промяна толкова силно, че вече нищо не беше в състояние да ме привлече във взаимоотношения, в които има дори дребен остатък от стари модели на създаване на връзки.

Тогава в текста „Новото свързване” бях написала, че „като начало е нужно да се „отвържем” от всичко, което ни свързва с генетичната и личната ни памет за взаимоотношенията и да се свържем отново по различен начин”.

Вече знам, че времето, в което живеем, наистина е огромна благословия, защото за това „отвързване” вече не са нужни мъките на прераждането, а единствено осъзнаването, че можем да променим убежденията си за ролите на мъжа и жената. И въобще, за ролите, които играем в различните свои интимни връзки.  

За всички онези, които са живели във връзки от типа „кармични”, е малко по-трудно, защото е неизбежно да преминат през периоди, в които всичко старо се разпада. Да остават без приятели и любим човек. Да преоткриват себе си, да прощават, да проиграват бързи срещи и раздели, за да дефинират зоните си на комфорт и дискомфорт.

Да танцуват със стъпките на тангото – две напред, една назад, като си позволяват лукса отново да се самозаблуждават, че в името на сигурността може да направиш някой и друг компромис с радостта. Да се самоотричат и да заместват истинската вътрешна промяна с нова рокля, прическа, татуировка, диета, спорт, силикон...

Или да отидат в другата крайност – да се посветят всецяло на някоя нова религия - духовни семинари, йога, еко-био общества и напълно да забравят, че на първо място са хора, които имат потребност от емоционално свързване помежду си.

Не че тези неща са лоши. Напротив, супер ценни са, за да преминем през очистването от навиците, с които сме свързвали съществуването си доскоро. Ефектът от тях се губи само, ако са самоцел - ако решиш, че ще ти помогнат на принципа на лятна програма за премахване на целулит, без да промениш цялостната си нагласа към света. Тогава ефектът от тези практики може дори да е драматичен. Точно както целулитът се появява отново при връщане на стария режим на хранене или уседналост.  

Но ако постепенно човек започне да се чувства по-умиротворен, по-пълен с радост и приемане, с толерантност, състрадание и доброта, грижата за това да ти е леко на тялото идва като съвсем естествено следствие. Медитацията е вълнуващо навлизане в най-личното пространство, където те очаква вълшебството на връзката с най-истинската твоя същност. И е съвсем нормално след това да няма изкушения, защото няма липси. Няма как да има мързел и леност, когато имаш енергия да станеш и да действаш.

Няма нужда от стреса на състезанието, конкуренцията, завоюването на хора и позиции, когато имаш в себе си мир. Резултатът от комбинацията „енергия на макс + вътрешен мир” е творчество от най-добрия вид. Включително на  взаимоотношения. Особено когато в тях е налице дори прашинка симпатия и любов.

В този ред на мисли, „новото свързване” е толкова лесно, колкото е лесна една усмивка пълна с радост, отправена към човек, с когото някога може да сте имали проблеми, но сте ги имали, защото много сте искали да се обичате като вечните любовници. Толкова е лесно, колкото една топла прегръдка на признателност за времето, в което сте вървели заедно по пътя си, преди да се появи някой неизбежен кръстопът.

Толкова е лесно, колкото да се зарадвате, че сте живи и здрави и сте добре, защото в живота ви има хора, деца, приятели, благодат, сбъднати мечти, постигнати цели.

В този миг на истинска, физическа и напълно реална нова среща с хората, чрез които сме изпитвали своите болки и копнежи, може да се случи и онова „отвързване”, за което си дудна от три години. Една искрена усмивка, прегръдка, „много се радвам, че си добре”... са напълно достатъчни, за да бъдем отново леки и свободни, чисти, невинни, но и все по-неуязвими и пълни с невероятна сила, когато казваме „Обичам те!”. И наново свързани по най-чудесния възможен начин.

И това е точно така. 

Прочетете още от Михаела Петрова в Edna.bg:

Ако мъжете можеха да говорят

Погледни ме... в кванти

На море по женски? Не, благодаря

Какво толкова харесваш в мен? Миризмата!

Аз съм тук, но не за да съсипя живота ти, а за да те въздигна

„Да ти има нещо” – новата ми стара страст

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти