Той не е животът ми

Той не е животът ми
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

"Той не е Животът ми, просто моят Живот чудесно се вплита с Неговия и съм благодарна, че в тази връзка мога да се развивам и преоткривам мен самата". Това е коментарът, който написа моя приятелка под красива снимка, на която е заедно с мъжа си. Снимката беше събрала много харесвания, пожелания да са все така щастливи и сладки, на което тя отговори по този мъдър начин. Ето това е идеята, помислих си, това е смисълът да бъдем заедно с някого.

Той не е животът ми, просто извиква усмивка у мен, когато го видя.

Той не е животът ми, просто в негово присъствие се чувствам, сякаш всичко онова, на което придавам важност в ежедневието, работата си или някакви други затормозяващи неща, няма съществено значение. Защото не трептя по същия начин, както, когато той е наблизо.

Той не е животът ми, просто ми е приятно да измисля какво да приготвя за вечеря, да отдам внимание на храната, която заедно ще споделим, докато говорим за всички онези неща, които сме преживели през деня.

Той не е животът ми, просто ме слуша. А това никак не е малко. Може би невинаги  чува, но пък е толкова приятно да виждаш и усещаш как някой ти се радва и те желае, докато ти си чуруликаш нещо. И малко се разсейваш и се правиш, че не забелязваш, за да не нарушиш магията на този крехък момент, в който желанието се насища, а ти се изпълваш с увереност, че това е най-естественото нещо на света. Толкова естествено, че е направо изумително как тази хармония, мир, радост и възжелаване в едно може да изглежда нещо недостижимо. Нещо, което да се стараеш да постигнеш. Това не се постига, то просто се случва, защото е истинската ни любяща природа.

Той не е животът ми, просто го слушам. И това никак не е малко. Невинаги го чувам, особено, когато говори за автомобили, риболов, футбол, политика, икономика, за това как е възстановил радиото на дядо си, което от непотребна вещ, сега е станало уред от бъдещето с антикварна стойност  или  точно колко гениално е замислил следващото си начинание. Но е приятно да усещаш как ти се доверява достатъчно, за да бъде детето, което постоянно е вдъхновено и никакви ограничения не съществуват в това състояние на духа.

Той не е в животът ми, просто е в състояние по-ефективно от всеки терапевт или гуру на света да освети сянката ми, където живеят страховете, привързаностите, вината, несигурността, уязвимостта ми. Колкото по-близки станем с някого, колкото по-силна е любовта между нас, толкова повече тази енергия на любовта прави видимо онова, което не е любов. Така че, изваждаме на светло много повече негативни страни, отколкото в която и да било друга ситуация.

Когато между нас има любов, желанието ни да се отървем от тази своя уязвима и ранима същност  е най-голямо. Дребното недоразумение, което ни сварва неподготвени е, че никой никога не ни е научил как да извършим това освобождение, без да се обвиняваме един друг. Затова и понякога избираме раздялата. И тръгваме да търсим по-силна любов. Която ще има търпението и постоянството да устои и да пречисти ограниченията, създадени от огорченията вътре в нас.

И когато съм готова да срещна тази готовност за приемане, той отново няма да бъде животът ми. Просто ще си помогнем взаимно да говорим и изразяваме онова, което чувстваме, онова, от което се страхуваме, онова, за което мечтаем, по начин, който няма да нарани никого от нас. И да бъдем благодарни, че с всяко докосване и признаване на нашата слабост, ставаме много по-силни и добри хора. Много по-уверени, че можем да се справим с всяка ситуация, защото вече сме създали навик да се отворим за разбирането на себе си и другия, вместо да се защитаваме.

Кой е той, няма никакво значение, могат да бъдат поредица от ”той”, но вече да не гледаме на това влизане и излизане на някакви хора в живота ни като на поредица разочарования, а като на поредица очарования. Стига да се сещаме да благодарим на себе си за позволението, което сме си дали да имаме любящо отношение към себе си. Това винаги се усеща и привлича в живота ни онези, които  също са изчерпили своя кредит на доверие към постоянното изграждане на защити и комфортната зона някой друг да е виновен за техните несполуки. Тези със защитите просто не припарват до теб. Започваш да живееш в свят, в който не противоположностите се привличат, а подобното привлича подобно.

Горе-долу това е ”новото предоговаряне”,  което от време на време се опитвам да обрисувам с текстовете си тук. Как точно се развива то в детайли е трудно за описание, защото  това преобръщане,  е вътрешен процес. Външното проявление е по-скоро по отношение на адекватността, с която всеки след това се справя и действа по отношение на всичко онова, което си е неговият  живот, страст, работа, вдъхновение.

А онова, което правим заедно, е радостно общуване. Общуване, при което е все по-лесно да се смееш и да се забавляваш.  Дори  със сенките, които неизбежно изскачат, когато светлината на любовта ги направи видими. Когато създадем навик да сме благодарни за всичко останало, буренчетата в характера не могат да бъдат чак такава драма. Дори от определена гледна точка могат да бъдат забавни. Точно като фигурките от сенки, които правим с ръце, за да забавляваме децата. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти