Шопинг терапия по лекарско предписание

Шопинг терапия по лекарско предписание
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Ако чуете стъпки в гардероба си, значи дрехите ви излизат от мода. Въпреки че понякога е модно да си старомоден, не е зле да си попрегледаме дрехите и да премахнем завинаги тези, които вече не носят качеството и емоцията от времето, когато ги купихме.

Знам, такива действия понякога костват огромни усилия. Трудно е да се разделиш с любимата метъл фланелка или с тази, удобната, с която спиш. Да не говорим за онази късметлийската риза, която вече избеля, но пък те връща единствено в цветни спомени.

Мисля, че психолозите бъркат като не отделят повече внимание на психическите феномени при хората, когато обновяват гардероба си. Все още има специалисти, които разглеждат пазаруването като проблем, а то само по себе си е  терапия за емоционалното изтощение при разделянето ни с дрехите, които са се превърнали част от личността ни. Особено при жените, като по- емоционални, раздялата с любима дреха е като раздяла с любим мъж - в пъти по-трудно отколкото сближаването с такъв, а на всичко отгоре и болезнено.

Решението в такива моменти е едно - шопинг терапия. Всичко друго като антидепресанти, плач, споделяне с приятели е само временно решение. Един истински лекар психотерапевт перфектно трябва да знае причината за емоционалната празнота, а причината в случая е раздялата с любимата дреха.

Е, какъв по-удачен вариант да се запълни тази дупка с нещо по-добро от предишното й съдържание? Така че, предписанието за курс по шопинг терапия е най-разумното и ефективно средство в случая. Така ще бъде изчистена и съвестта на пациента от предприетите в бъдеще харчове, за които ще знае, че са с цел лечение.  А по този начин и сънят му ще се подобри значително. Здравето преди всичко!

Шопинг терапията понякога може да изиграе обратен ефект и да засили някои негативни проявления у хората. Много важно значение играе отношението към пазаруването и затова тя трябва да бъде предписвана предимно на жени. За мъжете целият процес на пазаруване е не само досаден и безсмислен, но и предизвиква допълнително неудобство.

При тях има много дилеми, въпреки че вкусът им към модата се изчерпва от това, дали някоя дреха не им причинява сърбеж, или не очертава прекалено определени части от тялото, като биреното коремче например. Проблемите им са от по-абстрактно естество. Например, често задаван въпрс е: "Ако нося маркови дрехи, то с какво ще се облича Марко?".

Единственият начин да се приложи шопинг терапия на мъжете е, когато самото пазаруване става по интернет. Този вид шопинг спестява на всички безкрайното обикаляне по магазините и пазаренето с най-различни, понякога откровено нахални търговци. Но при покупките на дрехи чрез интернет, мъжете си спестяват и друго много сериозно неудобство. Нали разбирате колко е унизително за тях, когато се налага да се провикне зад вратите на някоя пробна в магазин: "Не ми става!".

Някои хора смятат, че модата е за тези, които нямат собствено мнение. Не съм съгласен. Дрехите са важно нещо. Дори народът е казал, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Но дали си облечен на изпращане не е уточнено. Особено, ако са те посрещнали крадци в тъмното. Това няма значение в случая. Носете си новите дрехи! И не се вманиачавайте в това дали се обличате добре. Много по-важно е как се събличате.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти