Секс, целувки и прегръдки срещу настинка и грип

Секс, целувки и прегръдки срещу настинка и грип
Снимка: netinfo

С настъпването на есента и наближаването на зимата идва и сезонът на настинките и грипа, както и времето хората да се погрижат за имунната си система, пише в. "Дейли експрес".

Всеизвестно е колко важни за здравето са правилното хранене и умерената физическа активност.

Съществуват обаче и редица често неподозирани начини за стимулиране на имунитета - от общуването с близки и приятели до музиката и секса.

Позовавайки се на множество изследвания, експертите по хранене Шона Уилкинсън, Касандра Барнс и д-р Мерилин Гленвил разкриват кои са най-добрите естествени имуностимулатори:

Секс

Редовният секс увеличава броя на имунните клетки в тялото, които се борят с външни микроби, като произвеждат антитела IgA (имуноглобулин А).

Физически контакт

Докосване, прегръдка, страстно притискане - всички тези прояви на близост понижават нивата на стресовия хормон кортизол.

"Кортизолът потиска имунната реакция, така че гушкайте любимите си хора и се наслаждавайте на имуностимулиращите свойства на прегръдката", препоръчват експертите.

Редуване на топли и студени душове

Редуването на топли и студени душове на всеки две минути води до повишаването на два типа бели кръвни клетки - моноцити и лимфоцити. Опитващото се да се стопли от студената вода тяло стимулира имунната система, докато преминаването от студена към топла вода активира системата му за детоксификация. Колкото по-малко токсини има в тялото, толкова по-добре се справя имунната система с бактериите и вирусите.

Снимка: netinfo

Социализиране

Противно на широко разпространеното схващане за разпространението на настинки и грип при контакт с повече хора в студените месеци, мащабно проучване показва, че общуването с близки, приятели и колеги е отличен начин за предпазване от инфекции. След социален контакт имунната система работи по-добре.

Музика

Слушането, и още повече композирането на музика, активира същите наградни зони в мозъка, които се стимулират от храната и секса, и допринася за повишаването на количеството на имунните клетки-убийци на микроби.

Снимка: netinfo

Медитация и йога

Тези практики повишават имунитета по два начина - първо понижават нивата на стресовия хормон кортизол, действащ като имуносупресор, и второ увеличават електрическата активност в мозъка в зоната, отговорна за емоциите, която също така "казва" на имунната система какво да прави.

Почивка

Ако тялото редовно получава възможност да "се изключи" и да си почине от всекидневните стресови фактори, отслабената имунна система започва да функционира по-добре. Стресът потиска способността на тялото да се бори с инфекции, правейки имунните клетки по-нечувствителни към хормона, който "изключва" възпалителните процеси.

Галене на куче

Проучване е установило съществено повишаване на имунните клетки IgA (имуноглобулин А) след галене на куче. Ако човек не разполага с куче, може да пробва с котка.

Снимка: netinfo

Разходки на открито

При хората, които прекарват известно време на открито - в паркове или гори, се наблюдава повишена функция на имунната система. Растенията изпускат химикали, известни като фитонциди, чието предназначение е да ги предпазват от насекоми и гниене. Въпросните химикали оказват благоприятно въздействие и върху човешката имунна система.

Сън

Сънят е изключително важен за здравето, тъй като дава възможност на тялото да "презареди батериите си" и да възстанови клетките и тъканите си. Недостигът му е свързан не само с чувство на умора, раздразнителност, понижена концентрация, но и с отслабване на имунната система и съответно с повишена податливост на инфекции, посочва БТА.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти