Рецептата за десерт „Милфьой“ с крем „Шантили“ и малини от Bake Off

Рецептата за десерт „Милфьой“ с крем „Шантили“ и малини от Bake Off
Снимка: Bake Off

След 16 изпитания и 7 напрегнати елиминации България вече има своя първи „Най-добър любител сладкар и пекар“ и това е 18-годишната Моника Велева от София.

На финала на Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA тя беше избрана от експертното жури шеф Юри Балталийски и шеф Юлия Панджерова като участника с най-добро представяне по време на целия сезон.

На финала на шоуто предизвикателството към участниците беше десертът „Милфьой“ с крем „Шантили“ и малини, за който ви предлагаме рецепта днес.

Милфьой с крем „Шантили” и малини

За многолистното тесто:

450 г брашно

1 щипка сол

75 г краве масло, студено и нарязано на кубчета

180 г краве масло, замразено

50 г пудра захар за напудряне на тестото

За сладкото от малини:

200 г пресни малини

250 г желираща захар за конфитюр

20 г краве  масло

За крем „Шантили”:

600 мл животинска сметана (35 % масленост)

200 г пудра захар

½ ч. л. ванилова есенция

Малини за декорация

Пудра захар за финално поръсване

Снимка: Bake Off

Начин на приготвяне:

Направете маслени трохи от брашното, солта и 75 г масло. Постепенно добавете 150 – 200 мл студена вода и замесете тесто. Оставете да се охлади 15 минути.

Разточете тестото в правоъгълна форма. Настържете отгоре замразеното масло. Сгънете под формата на плик и оставете да се охлади 15 минути. По същия начин разточвайте и сгъвайте още 2 пъти. Увийте в стреч фолио и оставете да се охлади за 30 минути.

Поставете малините и захарта за сладкото в съд на котлона и варете на слаб огън, докато захарта се разтопи. Добавете маслото. Оставете да кипне и варете за около 4 минути или докато температурата достигне 104 ° С. Прехвърлете сладкото в друг съд и оставете да се охлади.

Загрейте фурната на 220 градуса. Разточете тестото на правоъгълник с размери 42 х 30 см. Охладете 15 минути. Напудрете с пудра захар. Поставете в тава между два листа пергаментова хартия и затиснете с решетка. Изпечете до получаване на златисто-кафяв цвят. Охладете.

Снимка: Bake Off

Нарежете кората на 18 правоъгълника с размери 12 х 4,5 см.

Пригответе крем „Шантили”, като разбиете сметаната, пудрата захар и ваниловия екстракт до получаване на меки връхчета. Прехвърлете в пош.

От хрупкавите правоъгълници, сладкото, крема и малините оформете шест еднакви трипластови десерта. Поръсете ги обилно на ивици с пудра захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти