Паник-стая за двама

Паник-стая за двама
Снимка: Thinkstock

Искаш ли да наемем онази малка стая и да се заключим за света?

Да изчезнем от него за известно време, за да си кажем всичко, което сме премълчали и да помълчим заедно по темите, които ни вълнуват? Това ще бъде нашата своеобразна паник-стая – недостъпна и любопитна за всички наоколо.

Човек се нуждае да изчезне за малко. Красотата също е уморителна.

Ще затворим очи и ще се върнем при морето. Вятърът ще си играе с косите ти, а слънцето ще се отразява в зелените ти очи, за да стане достъпно за моите. После (ще отнеме само секунда) пак се се спрем до онази малка река – звуците на водите ѝ са така оглушителни, че е достатъчно само да осъзнаваме съвместното си присъствие край нея.

Сега е сезонът на черешите. Нищо че тази година дъждовете се отнесоха безмилостно с тях. Все ще можем да отберем плодове за една купа, която ще стои на ръка разстояние. Съвсем скоро установих, че черешите са най-подходящият плод по време на отшелничество – толкова сладостни са. Не знам защо приписват на ягодите подобни заслуги. Те отдавна имат вкус на пластмаса и са големи колкото праскови.

В паник-стаята за двама черешите са абсолютно задължителни. Вероятно заради това градушките подложиха на изпитание търпението ни. Вероятно пролетта е решила да си поиграе с нашите очаквания, че повечето хубави неща в живота са даденост. Ние знам, че не е така.

Пролетните съмнения са още едно основание да врътнем ключа на вратата за известно време.

Няма да чуваме нечовешкото броене от едно до дванайсет на влюбени и кандидат-влюбени хора, които тепърва ще се блъскат между надеждата и отчаянието. Те все още не знаят какво им готви животът. Ще си пуснем диска на Бари Уайт и просто ще продължаваме да се излежаваме в леглото със затворени очи, защото това е единственият начин да погледнем на нещата трезво и да оценим, че допирът на телата ни е нещо истинско.

В паник-стаята за двама няма нужда от друго. Там ние сме онези, които забравяме да бъдем в повечето секунди, минути и часове на живота. Там отново живеем – без принудата на даденостите, които навън свеждат живота ни до обикновено съществуване.

Понякога имаме нужда да останем сами. Двама. Надалеч от вселената, от законите на физиката и механиката, от уравненията за решаване, с които ни затрупват останалите...

Няма нищо по-важно от морето, вятъра, слънцето и реката, където можем да сме себе си. За по-сигурно можем да изхвърлим ключа през прозореца. Тук си имаме всичко, от което се нуждаем.

Искаш ли череша?

Прочетете още от Добромир Банев в Edna.bg:

Трябва да обичаме!

Спрете да се пренебрегвате, заобичайте себе си

Обречени да познаем радостта

Жълтият цвят привлича любовта

Здравословният егоизъм да обичаш

На задния фон нещо ново

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти