Когато си (имаш работа с) властен партньор - какъв е проблемът и как да го разрешиш?

Желанието на единия партньор да доминира над другия, или пък обратното – да желаеш да доминират над теб, си има дълбоки психологически корени. За да дадем отговори на тези въпроси, трябва да се заровим дълбоко из дебрите на психологията и по-точно да разучим какво е зависимост и контразависимост.

Зависимостта се появява, когато човек израсне в твърде тясна връзка със своите родители. Когато това се случи, те намират за твърде трудно да се отделят от тях и имат нужда от постоянно одобрение, да им помагат и да бъдат на разположение.

Другата крайност е контразависимостта. Тя възниква, когато индивидът израства сам и няма нужда от никой. Тези хора не се съобразяват с другите и лесно биха могли да ти посочат вратата, защото са си самодостатъчни и не търпят критика. Обикновено тези хора са много успешни, не могат да бъдат дълго във връзка и често сменят партньорите си. Те изпитват страх от това да се влюбят.

Обикновено зависимите хора се събират с контразависимите. И двамата души са травмирани по различен начин и това води да голямата им нужда един от друг.

Как можем да лекуваме такъв тип травми?

Зависимите хора обичат да влизат в ролята на спасители и постоянно да се грижат за някого. Отдадени са на половинката си, съобразяват се, правят компромиси. Това не е хубав подход, като първата стъпка е зависимата половинка да се научи да обича себе си.

сватба брак двойка
Снимка: Thinkstock

Контра зависимите хора трябва да премахнат защитната стена, която са изградили. Ясно е, че са били наранени в миналото, но се появява време, в което тези травми трябва да бъдат надрастнати и индивидът да работи в посока на изграждане на близост. Ако се припознавате в този типаж - признайте чувствата си, позволете си да бъдете уязвими.

И най-важното – работете върху себе си, независимо дали сте от едните или от другите, тъй като нито една крайност или зависимост не е здравословна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти