Кога угасва искрата в брака?

Кога угасва искрата в брака?
Снимка: Thinkstock

Меденият месец в брака свършва на 18-я месец. Тогава партньорите спират да си правят комплименти, сексът намалява, а малките странности на половинката се превръщат от очарователни в изключително дразнещи, съобщават британски психолози, цитирани от БГНЕС.

Брачният консултант Тери Орбъч наблюдавал около 400 двойки от 1986 г. в рамките на изследване на Националния здравен институт и стигнал до извода, че третата година от брака е началото на опасната зона за двойките.

Но Кейти Пери и Ръсел Бранд и Джъстин Бийбър и Селена Гомес се разделиха още преди втората си годишнина. А Джордж Клуни, който е пословичен с кратките си връзки, открито признава, че повечето му любови приключват след втората до третата година.

Причините за охладняването на отношенията са различни – от финансови проблеми до социалните медии, напълняване и останки от изрязани нокти на краката на пода. Възможно е обаче всичко да се дължи на биологията.

Любовта е наркотик в буквален смисъл. Когато сме силно влюбени, се носим на вълните на коктейл от силни химически вещества, сред които естественият стимулатор фенилетиламин и допамин, който предизвиква същите реакции в мозъка като кокаина и шоколада.

Но в определен момент трябва да слезем на земята. Психолози установили, че при повечето хора "искрата" угасва между 18-я месец и втората година от началото на връзката. След този етап повечето двойки преминават към етап привързаност.

Ендорфините, естествените болкоуспокояващи в тялото, създават усещане за спокойно благоденствие и безсънните нощи в първите месеци на любовта отстъпват място на чувството за сигурност.

Ричард Лукас и неговите колеги от Мичиганския държавен университет изследвали щастието след сключването на брака и установили, че повишеното настроение трае само две години.

След това хората се връщат към нормалното си ниво на щастие. Експертите съветват партньорите да бъдат мили един към друг, да не забравят да правят комплименти, да редуват секса в спалнята и извън нея и да се отдават на приключения заедно, за да избегнат пропастта след края на 18-месечния меден месец.

Докато двойките избягват основният убиец на страстта, скуката, привързаността има своите предимства, смятат учените. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти