Как работи биологичният часовник

Как работи биологичният часовник
Снимка: netinfo

Тодор Капитанов

По определение биологичният часовник е вътрешният механизъм на тялото, който отговаря за синхронизирането на физичните и психологични функции на организма с ежедневните дейности, които извършваме.

Никак не е трудно да добием реална представа колко сложно е това на практика. Нужно е само да си припомним чувството за некоординираност веднага след обедната почивка, когато тялото ни отказва да се синхронизира с професионалните изисквания в службата.

Логично усещанията ни са продиктувани именно от нашата биология. Дали говорим обаче за биологичния часовник при мъжете или този при жените – значение винаги ще има.

Нека разгледаме човешкия организъм като часовник или поне някои органи като съответни части на този часовник. Ето какво се получава. При мъжете аналогията е много лесна - има един орган, който може да мине за стрелка на циферблата.

Дори в разговори, именно на него се придават метафорично качествата на стрелка. Например: "Като я гледам тая, стрелката ми заковава на 12 часа" или "Абе, имам желание, но батерията на часовника ми е изтощена и стрелката категорично е увиснала на 6 часа". И така си върви биологичният часовник на мъжете.

При жените, хъм, те стрелки нямат, но притежават една екстра, която се дава по рождение на биологичния им часовник - алармата! И за жалост на техните партньори, тази аларма се задейства в моментите, в които нивото им на концентрация е по-ниско от обичайното - мръсни чорапи извън коша за пране, друга жена в полезрението на мъжа, футболен мач с бутилки от много изпита бира след него и други подобни неприемливи от нежния пол действия. 

Независимо обаче каква логика ще потърсим, наблюденията показват еднозначно – разлика в биологичния часовник при мъжете и този при жените има и по въпроса със стареенето. Не е заблуда, че относно застаряващите процеси механизмът на силния пол е в режим на изчакване.

"Ах, какви късметлии" – коментират жените с неблагородна завист и не могат да се примирят, че по този въпрос няма как да се борят за еманципация. И вместо да приемат по мъжки тези неблагоприятни обстоятелства, те хвърлят маса пари за целесъобразен начин на живот и скъпи козметични процедури, които типично по женски замаскират временно проблема с визуалното себеприемане.

Съвсем не в стила на средностатистически оплешивяващ мъж, който би се обърнал за "решение" към алкохола. И дори да не е толкова "био", то поне е "логично", предвид фактът, че борбата с природата поначало е кауза пердута.

Затова, жени, не си образувайте допълнително бръчки, като търсите логика в човешката органика. Приемете я такава каквато е.

А ако толкова държите да обвините някого за променливото си настроение, обърнете се първо към биологичния си часовник. Или по-добре – "сверете" го с този на мъжа до вас.

В крайна сметка, не е толкова важно да засичаме времето чрез какъвто и да е часовник, а да се научим да се радваме на всеки един момент, измерен от него. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти