Как да разпознаем силните и здравословни любовни отношения

Как да разпознаем силните и здравословни любовни отношения
Снимка: Thinkstock

Росица Костадинова

Мисля, че е време да спрем да се залъгваме - перфектни връзки НЯМА. Така, както няма и перфектни хора. 

Щастието не се поражда от липса на конфликти, а от способността ни да се справяме с тях и все пак да останем заедно. 

Бих искала да кажа, че говоря от личен опит и имам години назад примери за това, какво е наистина силна и истинска връзка, но пък не мога да се нарека експерт по връзките. 

Затова просто ще използвам примерите от ежедневието си, за да очертая едни здравословни взаимоотношения. 

Ако понякога искате да хванете един нож и да замерите партньора си с него, не сте единствените на света, които имат такива пориви. 

Някои използват чинии, безжични мишки, телефони, книги, всякакви тежки неща. И повечето от тези, които хвърлят, са жени. 

Поне 70% от разделите са заради спорове и конфликти, които възникват у дома, но са породени от редица външни фактори - натоварена седмица, отвратителен шеф, досадни колеги, кофти постъпки от приятели или просто смяната на времето. 

Важно е как реагираме на ситуациите, а не какво се случва. Затова днес искам да ви представя няколко признака, че се намирате в една силна и здравословна връзка, макар и да ви се струва съвсем друго понякога. 

Ето ги и тях:

1. Просто сте себе си - без преструвки, без да се ограничавате и да си мерите думите. Без да се притеснявате, че отсрещният ще приеме нещата погрешно. Това означава, че няма забранени теми и двамата се чувствате чути и разбрани от другия. Не губете комуникацията между себе си, защото именно тогава нещата започват да отиват към раздяла. 

Снимка: Weheartit

2. Имате и отделяте време за себе си - това, че се влюбени, не означава, че трябва да се обсебвате. Не е нужно да прекарвате всеки момент заедно. Ако отделяте време за своите хобита, интереси и поддържате приятелствата, които сте създали преди да сте заедно дори , вашата връзка ще бъде много по-силна. И по този начин ще имате възможността да израснете и като личности. 

3. Карате се - да, правилно прочетохте. Да имате различия в мнението е най-нормалното нещо на света. Защото, ако бяхте еднакви, повярвайте ми, щяхте да умрете от скука. Хората в здравословни връзки се карат продуктивно и винаги излизат с решение. Е, не веднага, но може и след 2 дена мълчание. Но стигат. А кой се извинява ли? Разбира се, че този, който е сгрешил. 

Снимка: Weheartit

4. Вие харесвате себе си и своя партньор - нито една връзка не е започнала да върви нагоре просто ей така, след като единият е спечелил от тотото, или ви се роди бебе или се преместите в новия апартамент. Това е един мит, който не бива да допускаме. Ако сега, в настоящия момент, не харесвате живота си с човека до вас и не сте влюбени в него, и милиони да имате, няма да се случи. Важното е да оценявате другия сега, заради качествата, които има, а не след време - когато той се промени. 

5. Вие взимате решенията заедно - никой не носи панталоните 24/7 в здравите връзки. Решенията се взимат и от двамата. Не сте зависими един от друг - става дума за доверие и зачитане на желанията на отсрещния. Самосиндикалните решения са пагубни за една връзка. 

Снимка: Weheartit

6. Можете да се забавлявате заедно - ако знаете как да се смеете заедно и знаете какво огромно значение имат малките неща (да направиш вечеря, да се забавлявате на едни и същи неща, да се досещате сами за нуждите на другия, още преди той да ги е изрекъл), значи знаете за какво говоря. 

7. Намирате баланса - ако вашият партньор трябва да работи до късно, вие взимате ролята на професионален готвач и дори може да отидете да измиете колата, ако се налага. Или вие ще посетите родителите си, докато той пуска пералня. Така стоят нещата - вие сте отбор, предайте щафетата правилно.

Снимка: Weheartit

8. Знаете как да оценявате другия - няма нищо по-прекрасно от това да се чувстваш оценен, обичан и дори изцяло обсипан с грижовност от любимия си човек. Уважението е изключително важен фактор за здрава връзка - ако се усетите, че показвате повече уважение към хора, които почти не познавате, отколкото към човека до вас, мисля, че е време да преподредите приоритетите си. 

9. Прощаваш малките неща - да, той ще те дразни понякога и ти него - също. Ще си казвате неща, които всъщност не мислите и ще се държите отвратително един с друг. Важното е как реагирате на ситуациите, които имате. Той ще забрави за пореден път да купи мляко. Добре, кажете му, че това е разочароващо и после просто му простете. Не е нужна допълнителна драма. 

Снимка: Weheartit

10. Вие си имате доверие - здравословните връзки се базират на доверие и правилна комуникация без задръжки и недомлъвки. 

11. Вие поддържате интимността - сексът е важна част от едни взаимоотношения, но е много различна част от интимността, която се съсредоточава по-малко върху физическата и повече върху емоционалната връзка - приятелството и споделянето, от което имате нужда помежду си. 

Снимка: Weheartit

12. Вашата връзка е мястото, на което се чувствате най-сигурни - вашите взаимоотношения трябва да олицетворяват спокойствие и хармония вътре във вас самите. Стабилното място, където се прибирате вечер след дълъг ден. Това не означава, че няма да се карате, а че когато нещата станат много напечени, искате да комуникирате единствено с него.

13. Говорите с него, а не с други хора - когато имате някакъв проблем или сте загрижени, споделяте с него,а не с Фейсбук. Разбира се, че можете да се обърнете към своите приятели за опора, но не би било добър знак, ако умишлено избягвате сериозните разговори с партньора си. 

14. Казвате магическите думи - "Обичам те", "Извинявай" и "Благодаря ти".

Снимка: Weheartit

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти