Екранната любов вреди на реалната

Екранната любов вреди на реалната
Снимка: Thinkstock

Понякога на всички ни се иска да избягаме от реалността и взирането в телевизионния екран може да предложи желаното бягство.

Учени обаче предупреждават, че прекомерното задълбочаване в екранните отношения като тези на Рос и Рейчъл от хитовия сериал "Приятели" може да се отрази зле на реалната връзка.

Изследване на 392-ма женени участници, осъществено от психолога Джеръми Озбърн от колежа "Албион" в Мичиган, показало, че колкото повече хората вярват в нереалистичните любовни романи на екрана, толкова по-малко са отдадени на партньора си в реалния живот.

Двойките трябвало да отговарят на въпроси за отношенията си, включително за задоволството, очакванията и отдадеността им, както и колко време гледат и съпреживяват отношенията в сапунените опери и ситкомите.

Хората с по-голяма вяра в тв връзките били по-силно привлечени от алтернативи на настоящия си партньор, включително предпочитали да са сами.

По-силно съпреживяващите любовните романи на екрана хора също усещали, че реалните им връзки им струват повече от гледна точка на личната свобода и времето сами и те виждали по-ясно недостатъците на партньора си.

"Изследването ми показа, че тези, които вярват в нереалистичните любовни романи на екрана са по-малко отдадени на съпруга или съпругата си и смятат, че техните алтернативи са сравнително привлекателни.

Надявам се хората да прочетат тази статия и да се вгледат в собствените си връзки и във връзките на хората около тях", заяви Озбърн.

Той съветва двойките да се запитат колко реалистични са очакванията им за партньора им и откъде идват тези очаквания. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти