Болен мъж - скандал у дома

Болен мъж - скандал у дома
Снимка: Thinkstock

Между здравето и семейното щастие съществува пряка връзка и това не е тайна. Но едва ли някой от нас е подозирал, че за хармонични взаимоотношения у дома ключова роля има предимно доброто физическо състояние на представителите на силния пол.

Ново проучване доказва, че "приятният характер" и доброто здраве на мъжа играят ключова роля в избягването на конфликти и дълготрайността на брака. Учените смятат, че същите характеристики при дамите имат по-малко значение в подобни ситуации за двойките, които са заедно от дълго време.

"Жените споделят за повече караници, когато съпругът им е болен. Ако здравето на съпругата е разклатено, няма разлика в отношенията между двамата от мъжката гледна точка", казва Джеймс Ивенюк, преподавател в Университета в Чикаго.

Проучването е направено на базата на анализ на отношенията между 953 двойки, които са женени или живеят заедно от дълго време. Участниците били на възраст между 63 и 90 години, а средната продължителност на връзките им била 39 години.

Изследването правело сравнение между характеристиките на мъжа и тези на жената във връзката. Всеки участник е трябвало да отговори на списък от въпроси и да опише себе си.

В процеса на анализа били открити поредица от различия между половете относно качества като отвореност, добросъвестност, екстровертност, поносимост и тревожност. Към това се прибавя и качество, наречено "позитивизъм", което описва желанието на човек на него да се гледа в положителна светлина.

"Съпругите, чиито мъже показват по-високи нива на позитивизъм, споделят за по-малко конфликти. Позитивизмът на жените, обаче, няма връзка с количеството караници, за които разказват мъжете", допълва Ивенюк.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти