Атлас на сексуалността

Атлас на сексуалността
Снимка: Thinkstock

В коя част на света изневярата предизвиква най-големи кризи? Кой използва играчки в леглото? 

Френски географи се опитват да отговорят на тези и други въпроси чрез Световен атлас на сексуалността, информира АФП, цитирани от БГНЕС.

Законодателство, брачни стратегии, проституция, насилие – с приложена карта учените очертават различията в сексуалното поведение в света на базата на анкети, изследвания и цифри.

"Сексуалността е навсякъде по стените на нашите градове, на екраните, за зло или за добро", казва директорката на Националния изследователски институт на Франция Надин Катан.

"Постарахме се нашето изследване да обхване целия свят, за да се опитаме да видим по-ясно картината", споделя тя за резултатите от 18-месечната анкета.

Като изследва различни области на сексуалността, използвайки данни от пет европейски страни и от 1,5 милиона потребители на сайта Gleeden за запознанства на омъжени жени и женени мъже, Атласът поставя Париж начело в класацията на неверните градове.

Според данните повече от половината от мъжете, които лъжат партньорката си, са с високо образование, а 22% работят в банковия сектор, финансите или застраховането. Защо хората изневеряват? Най-честият отговор е нужда да изпитат силата на своя чар.

В раздела си за двойките Атласът изследва областта на сексуалните навици: честота на половите актове, степен на удовлетвореност.

В Гърция, Полша или Бразилия близо 80% от населението смята, че сексът е важен, докато процентът пада на 38 в Япония или Тайланд.

В Европа британците, норвежците и шведите според атласа се оказват най-големите любители на играчките за големи хора, докато страните от южна Европа проявяват по-малък интерес към тези аксесоари.

Изследвайки тъмната страна на обектите на желание, френските учени привеждат статистики за проституцията, сексуалното насилие, дискриминацията и насилието над деца.

И ето изненадата: страната, където се предполага, че има най-голямо равенство между половете – Швеция, регистрира най-много оплаквания за изнасилване : 53,2% за 100 000 жители през 2008 г., - вероятно защото определението за изнасилване в скандинавската държава е много по-широко отколкото в други законодателства.

Лъч на надежда е, че доста страни са взели мерки срещу сексуалния тормоз, например пуснати са автобуси, запазени за жени в Мексико. Подобни инициативи има и в Бразилия, Египет и Япония.

В Европа обаче едва 14% от жалбите за изнасилване завършват с осъдителна присъда – показват данните на Службата на ООН по наркотиците и престъпността

В Европа Северна Ирландия държи мрачния рекорд за 2008 г. за посегателства над малолетни.

На проституцията и порнографията е отделено специално внимание от авторите на атласа.

АФП привежда една шокираща цифра: 98% от порнографията идва от САЩ и от Русия; Унгария и Чешката република си поделят остатъците от окаяния "пазар на плътта".

Търговията със секс понякога има неочаквани последици. Тя предизвиква щети на... биоразнообразието, заради производството на афродизиаци на базата на естествени материали...

Най-голяма жертва е носорогът заради вярването, че рогът му е мощен афродизиак.

Бракониерите направо унищожават този вид в Африка. Търсенето е толкова голямо, че крадци задигат рогове от десетки музеи, зоологически градини и други институции в Европа и Южна Африка. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти