5 признака, че мъжът ви е емоционален психопат

скандал
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Мъжете са по-строги от жените. Респектиращата им фигура и глас не предполага мило отношение и нежност и резкия начин на говорене се приема за норма.

А ние, жените, нали сме слабият пол, нали все се опитваме да угодим на всички, сме склонни да приемаме вината в себе си, водени от атавистичното чувство на мъжкото пещерно надмощие.

И така, неусетно, приемаме за нормално поведение, което унижава, потиска, уронва престижа и в крайна сметка ни прави нещастни.

А защо го търпим? Защото понякога не можем да го разпознаем веднага. За разлика от физическите травми, емоционалните не си личат. И като че ли се появяват по-бавно.

За да не се окажете във връзка капан или пък ако вече сте със стиснато гърло и не можете да си обясните защо прибирането на мъжа ви от работа не ви изпълва с радост, а с леко напрежение, трябва да сте нащрек за някой от тези признаци.

Ако ги откриете у половинката си, трябва да обмислите сериозно искате ли да продължите да живеете с човек, който не ви зачита или да изберете по-несигурния, но по-ведър път напред и сами.

Впрочем, има и много жени, които се държат по този начин с мъжете си. Емоционалните насилници не се определят според пола.

Вие сте виновна за всичко

скандал
Снимка: Thinkstock

Каквото и да се обърка, все вие сте виновна. Той се удря в ръба на дивана, виновни сте вие, че диванът не е бутнат малко по-нататък. Шефът го е ядосал, вие сте виновна, защото сутринта не е пил кафе и денят му е тръгнал на криво. Ако стъпвате на пръсти вкъщи, защото не знаете кога ще сбъркате, имате си работа с емоционален насилник.

Извърта ситуациите винаги в своя полза

Снимка: netinfo

Дори да го хванете, че ви изневерява, той няма да признае грешката си, а ще каже „А ти защо ме следиш, нямаш ми доверие ли“ и ще извърти отново нещата така, че вината да дойде във вас.

Той никога не е виновен за нищо

Освен вас, емоционалният психопат обвинява всичко и всички за своите неуспехи – времето, общественото положение, илюминатите, световната конспирация и съседа от долния етаж.

жена тъга сълзи
Снимка: Thinkstock

Но никога, никога те самите не са отговорни за грешките и несполуките си.

Обича да ви напада

Емоционалните психопати са несигурни и неуверени в себе си. За да придобият все пак някакво самочувствие, те карат половинките си да се чувстват абсолютно ненужни и неспособни.

Така въпросната унижена половинка няма друг избор, освен да стои в орбитата на „прекрасния“, който се е смилил и им е обърнал внимание.

Не ви дава да се виждате с други хора

Снимка: netinfo

Емоционалните психопати ви искат само за себе си. Само така могат да ви държат под контрол. Затова не спират да ви настройват против приятелките ви, против родителите ви, против всички.

А и външните хора по-лесно ще забележат, че нещо във връзката ви не е наред...

Не пропускайте нашата нова функционалност "Оферти", в която ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти