Тест: Кое да изберем - тефлоново или керамично покритие?

Платена публикация

Тест: Кое да изберем - тефлоново или керамично покритие?
Снимка: netinfo

Живеем във времена, в които пазарът е залят от толкова много продукти, и често изборът на кой от тях да се спрем, е доста затруднен.

За да ви ориентираме малко повече в ситуацията, решихме да сравним две от най-често използваните покрития на съдове за готвене: тефлоновото и керамичното.

Как ще ги тестваме?

В два тигана (употребявани) ще приготвим първо яйца, след това палачинка и накрая свинска пържола с пармезан. За да е точен тестът, използваме употребявани от 1 година тигани, защото знаем, че покритията на новите тигани са безупречни.

Тефлоново покритие

Политетрафлуороетилен, по-известен като тефлон, е нещото, казано с по-прости думи, което позволява на продуктите да не залепват по време на готвене. Този материал е бил открит от Рой Плънкет през 1938 г. по време на работа в лабораториите на DuPont Co.

Тефлонът е най-разпространената технология при съдовете за готвене и едва ли има домакинство, което няма поне един уред с тефлоново покритие.

Тест на тефлонов тиган:

1. Пържени яйца без мазнина - тиганът загря бързо и добре. Пържихме яйцата по 3 минути от двете страни, като имаше леко залепване на белтъка, което лесно се почисти.

2. Палачинка - без да сваляме тигана от котлона, го намазахме с капка мазнина, която разнесохме със салфетка. Изсипахме сместа, като изпекохме палачинката от двете страни за по 3 минути. Имаше леко залепване в средата на тигана, което не попречи на палачинката да се отдели. Почистихме със салфетка.

3. Свинска пържола с пармезан - на загряния тиган сложихме маринована свинска пържола. Пекохме я по 9 минути от всяка страна, след което поръсихме с пармезан. От отделената мазнина и пармезана, се получиха загаряния по тигана, които за съжаление трябваше да накиснем. Почистването беше по-трудно.

Заключение:

Без спор е видимо защо тефлоновото покритие е най-разпространеното, все още. Но има няколко признака, които будят тревога. Първият е свързан с изследването на “Американската организация за борба с рака”, в него се казва, че когато използваме уред с тефлоново покритие на по-висока температура, се отделят токсични газове и химикали, тези газове и химикали влизат в приготвената от нас храна. Вторият, е че при надраскване, покритието се разбива и бавно се губи, за жалост част от него попада също в храната. И последното ни притеснение е издръжливостта на покритието, както споменахме след надраскване, то започва да се разпада, което означава, че след по-сериозно надраскване уредът трябва да се смени.

Керамично покритие

Керамичното покритие е най-новият материал в света на незалепващите съдове за готвене. То е смятано за най-сигурния и най-екологичния вариант за готвене. Покритието не съдържа PTFE и PFOA (химични съединения при тефлона). Керамичните покрития се предлагат в голямо разнообразие от стилове и цветове. Най-големият спор, свързан с това покритие, е дали то трае достатъчно време. Този спор е подбуден от многото нискокачествени уреди на пазара. За това специалистите са единни, че уреди от този тип трябва да се купуват от представителите на висококачесвени съдове за готвене. Тиганът, който използвахме, е от серията Деличия на Делимано.

Тест с тиган с керамично покритие:

1. Пържени яйца без мазнина - Бяхме удивени от изключително бързото загряване на тигана, въпреки че котлонът бе на средна температура. Яйцата пържихме по 3 минути от двете страни. След пърженето изчистихме със салфетка без проблем.

2. Палачинка - отново сложихме само капка мазнина на тигана, без да го махаме от котлона. Изсипахме сместа за палачинки и пекохме по 2 мин от всяка страна. Почистихме лесно със салфетка.

3. Свинска пържола с пармезан  - сложихме маринованата свинска пържола на загрятия тиган и леко покачихме температурата. Пекохме по 7 минуни от двете страни и поръсихме с пармезан. След готвенето оставихме тигана да изстине за 2-3 минути и измихме със струя вода, без допълнително накисване.

Заключение:

Приготвянето на храна в тиган с керамично покритие е детска игра, без да преувеличаваме. С него лесно може да се приготвят полезни рецепти, без мазнина. Без спор, може да се каже, че това е иновация, която бавно променя пазара на предлаганите съдове и уреди за готвене.

Единственото, което трябва да следите, ако сте решили да използвате съдове с керамично покритие, е качеството! За това предлагаме доказалите се на пазара уреди на Делимано от серия Деличия.

* Всички приготвения ястия бяха изядени от екипа.
** Нито един човек от екипа не е пострадал по време на теста!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти