Стартира Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“

Платена публикация

щитовидна жлеза
Снимка: iStock

От 25 май 2022 г., с началото на глобалната инициатива Международна тиреоидна седмица, стартира и Националната информационна и скринингова кампания „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“. Организатори и партньори на кампанията са Национална пациентска организация, Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ и шведските медицински лаборатории Синево, част от Medicover Group.

Кампания ще протече на 2 етапа – етап 1 (май-юни 2022 г.) и етап 2 (септември-октомври 2022 г.) и като част от нея са предвидени редица информационни инициативи, безплатни скринингови прегледи в рамките на лаборатории Синево, както и скринингови прегледи в ендемични райони на България.

Инициативите тази година акцентират върху необходимостта от ранна диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза, които много често се откриват късно и това води до значително влошаване качеството на живот на пациентите. С особена сила това важи в настоящата ситуация, в която пандемията от COVID-19 влоши състоянието на част от диагностицираните пациенти, а при някои отключи заболявания на щитовидната жлеза.

Именно затова, като част от информационните инициативи са предвидени, освен кампании в социалните мрежи и канали на пациентските организации, така също и пациентски уебинари, които ще се излъчват на страницата на Национална пациентска организация (1) Национална пациентска организация (НПО) | Facebook, по следните теми:

- „Щитовидната жлеза – какво трябва да знаем за нея?“ (26 май 2022 г. от 16:00 ч.);

- „Щитовидна жлеза и COVID-19“ (7 юни 2022 г. от 16:00 ч.);

- „Затлъстяване, диабет и щитовидна жлеза“ (20 юни 2022 г. от 16:00 ч.).

В рамките на втората част на кампанията, през есенните месеци, се очакват пациентски уебинари по темите за: „Бременност и проблеми на щитовидната жлеза“, „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“, „Рак на щитовидната жлеза“.

Сред ключовите медицински специалисти, които ще станат част от информационната кампания и пациентските уебинари, са: доц. д-р Пламен Попиванов, д-р Наталия Темелкова, проф.д-р Здравко Каменов, доц. Боян Нончев, доц. Мира Сидерова, доц. Александър Шинков и др.,

В рамките на месец юни 2022 г. се предвиждат скринингови акции на териториите на лаборатории Синево в София и Пловдив, за които ще бъде необходимо предварително записване на следния линк в сайта на лаборатории Синево. По време скрининговите прегледи, пациентите ще получат безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог. В зависимост от резултатите от прегледа и оплакванията, които пациентът е споделил, лекарят може да препоръча изследване или пакет от диагностични изследвания на префенциални цени, които могат да бъдат направени на място. По този начин, по време на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, пациентите ще получат възможност да изпълнят целия цикъл на профилактика и ранна диагностика – в удобно за тях време, в рамките само на едно посещение.

Като допълнителен елемент на кампанията е провеждането на безплатни скринингови акции в ендемичните райони на България. Повече информация за графика и начина на провеждане на акциите още бъде предоставена допълнително.


Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.

Този орган е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля човешкото здраве. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират. Ситуацията значително се влоши след пандемията от COVID-19, когато вирусът предизвика значителни проблеми за преболедувалите и дори отключи заболявания на щитовидните жлеза при немалко хора. Според последните популационни проучвания 5% от населението в Европа страда от недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм. Систематичен преглед и метанализ на 20 селектирани епидемиологични проучвания, публикувани в периода 2008-2018 г., показва, че 4.7% от населението на Европа страда от неразпознат и нелекуван хипотиреоидизъм, като 4.11% от тях се дължат на субклиничен хипотиреоидизъм. Честотата е по-висока сред жените и във възрастовата група над ≥ 65 години.

При някои пациенти с COVID-19 се наблюдава свръхчувствителна имунна реакция и възпаление, известно като „цитокинова буря“. Тъй като най-честите причини за проблеми с щитовидната жлеза са резултат от антитела, атакуващи щитовидната жлеза (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза), това активиране на имунната система може също да причини възпаление и дисфункция на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза също може да бъде засегната индиректно в резултат на цялостната тежест на инфекцията.

Международната тиреоидна седмица се отбелязва ежегодно в периода 25-31 май, в над 40 държави по света, където се реализират различни инициативи – от скринингови акции, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, през публикации в медиите и големи събития. публикации в медиите. Глобалната инициатива започва да се отбелязва през 2008 г., по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването й, а от 2014 сдружение ВИОМ, което е член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас, в партньорство с Национална пациентска организация, на която е член. За първи път тази година към инициативите се присъединяват и лаборатории Синево. През тази година към инициативата със своята експертиза по медицинска диагностика се присъединяват и лаборатории Синево. Шведски медицински лаборатории Синево са част от Medicover Group – водещ международен доставчик на здравни и диагностични услуги в повече от 10 страни. Към м. май 2022 г., Синево България има национална мрежа от 7 клинични лаборатории и 33 пункта за пробовземане в цялата страна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти