Спрете тихия убиец

Платена публикация

Спрете тихия убиец
Снимка: netinfo

Знаете ли, че хипертонията е бичът на новото време. Наред с възрастните, все по-млади хора влизат в плен на „тихия убиец”, както наричат високото кръвно налягане.

Понякога минава много време преди човек да разбере, че има такъв проблем. Повишените стойности на налягането обаче увреждат кръвоносните съдове. Причините са многопосочни, отбелязват специалистите.

От една страна са стресът и продължителното напрежение, от друга – невъзможността да се храним пълноценно и наследствената обремененост. Често към това се прибавя и ограниченото движение. Сърдечносъдовите заболявания, включително и инсулта, са главната причина за смърт в Европа. 

По приблизителна оценка днес над 1 млрд. души по света страдат от хипертония. Също така повече от 30 милиона души в света страдат от предсърдно мъждене. Броят бързо нараства.

"Инсултът е най-честата причина за смърт у нас..." – това е заключението на националният консултант по неврология проф. Иван Миланов на първия форум на Европейския мозъчен съвет проведен у нас на 7.11.2014. На форума проф. Николай Габровски допълва, че всяка година 13 000 българи претърпяват мозъчен инцидент - повечето са с психомозъчен инсулт, около 20% от тях са с мозъчни кръвоизливи.

Функцията "Откриване на неравномерна сърдечна дейност" на "Омрон" предоставя точност над 90% при установяване на предсърдно мъждене.

Тъй като предсърдното мъждене носи висок риск за инсулт, особено при по-възрастни пациенти, е важно да се установи наличието му.

Хората трябва да живеят балансирано и да имат достатъчно време за почивка, отбелязва проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. Тя набляга на факта, че първостепенно значение има наследствената обремененост.

Модерните апарати за кръвно позволяват човек сам да проверява систолното си и диастолно налягане или както са известни горната и долната граница на кръвното си. За оптимално кръвно се смята това с показатели 120/80, нормалното е 130/85 , а нормално клонящо към високо 140/90.

Движението е изключително важен регулатор на кръвното. Човек трябва да се движи дневно поне 40 минути, са установили многобройни изследвания. Друго важно нещо е хранителният режим, в който трябва да има място на много плодове и зеленчуци. Често работещите ограничават храненето си през деня до сандвичи, банички, пици и кроасани. Те обаче трябва да включват в менюто си и храни богати на калий – например круши и картофи.

 Учени от Центъра по хранене в Белтсвил, щата Мериленд са установили, че храните богати на фибри намаляват кръвното между 3 и 7 пункта. Сред тези храни спадат пълнозърнестия хляб, кафявия ориз, овесените ядки, зелето, белия боб, лещата, кората на ябълките и др.

Последният хит на японската фирма Omron (Омрон) - М3 супермодерен апарат за измерване на кръвното налягане - вече се намира и у нас. Те работят по уникалната технология Intellisense (Интелисенс). Апаратите създават точно необходимото налягане в маншета, при всяко измерване.

Това предпазва от пренапомпване, удължава максимално живота на маншета, не престяга излишно ръката и съкращава до минимум времетраенето на измерването. Други екстри са системите за откриване на неравномерна сърдечна дейност и аритмия, индикатори за нивото на кръвното налягане и сутрешна хипертония.

Друго предимство на апаратите е опцията за запаметяване на резултатите и възможност за осредняване на последните три измервания.

Omron е производител №1 в света на апарати за измерване на кръвно налягане. Първият си апарат фирмата прави в далечната 1974 г. Оттогава непрекъснато усъвършенства моделите.

През 2014 г. Омрон отчита над 150 млн. продадени апарати. Потребителите са доволни не само от високото качество на апаратите и тяхната здравина, но и от възможността да получат своевременно гаранционно и извънгаранционно обслужване, отбелязват от фирма К и Б Интернешанал ЕООД - единствен представител на Omron за медицински изделия в България от 1990 г.

Японският лидер предлага и инхалатори за болни от астма и ХОББ, уреди за измерване състава на тялото, портативен ЕКГ апарат, термометри, уреди за мускулна електростимулация и др.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти