Повишаване на енергийната ефективност

Платена публикация

Повишаване на енергийната ефективност
Снимка: netinfo

На пресконференция проведена на 20.05.2016г., Столична община обяви започване на изпълнението на проект "Повишаване на енергийната ефективност в общински сгради, чрез въвеждане на локални отоплителни системи, използващи възобновяеми енергийни източници.

Проектът ще се реализира по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG04-02-03-032-001/18.08.2015 г. между Столична община и Министерство на енергетиката. Общата стойност е 781 859,62 лева и ще се изпълни с финансовата подкрепа на Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

На събитието присъстваха Мария Бояджийска заместник-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване", г-жа Лорита Радева – Председател на Постаянната комисия по екология към СОС, г-н Жечо Станков – зам. Министър на енергетиката, г-жа Нина Макарова – директор на Дирекция «Общински земи, гори, водни обекти и околна среда» и Ръководител на проекта и над 50 заинтерисовани лица.

Проектът предвижда замяна на използваното гориво промишлен газьол с гориво дървесна биомаса в 5 общински обекта (9 сгради) и осигуряване на необходимите за това складови стопанства чрез тяхната реконструкция и/или ново изграждане. За целта ще се доставят и монтират нови котелни инсталации, работещи с дървесни пелети и енергийни трески. Дървесината за производство им се добива от общински горски територии и лесопаркове и се обработва от въведената в експлоатация инсталация за биологично третиране „Хан Богров“.

Петте обекта, в които ще се монтират новите котелни инсталации са: 170 СОУ „Васил Левски”, кв. Курило, район Нови Искър – 2 сгради /стара и нова/; 115 ОУ „Св.Кирил и Методий”, с.Горни Богров, район Кремиковци – 1 сграда; 116 ОУ „Паисий Хилендарски”, с.Яна, район Кремиковци – 1 сграда; 156 ОУ „Васил Левски”, квартал Кремиковци, район Кремиковци – 1 сграда; 15 ЦДГ– 2 сгради /стара и нова/, 44 СДЯ– 1 сграда и Детска кухня -– 1 сграда в с.Бистрица, район Панчарево;

С реализацията на проекта ще се постигнат следните цели: В 9 общински сгради ще бъдат въведени енерго ефективни системи за осигуряване на отопление, чрез използване на възобновяеми енергийни източници; финансови спестявания, оптимално разходване на ресурсите на общината чрез оползотворяването на биомасата; положителен екологичен ефект члез намаление на емисиите на СО2 и повишаване на качеството на живот на учениците/ децата в детските заведения, които ежедневно използват сградите, свеждайки до минимум риска за човешкото здраве и околната среда. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти