Подсилете имунитета с естествени натурални фитокомплекси и витамини за превенция и подпомагане на лечение в острата фаза

Платена публикация

Aboca
Снимка: Aboca

Интервю с Доц. д-р Атанас Мангъров - Доц. д-р Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.

Доцент Мангъров,

В момента сме в период на висока заболеваемост от грип и други остри респираторни инфекции. Буквално на прага ни е и новият коронавирус. Как можем да се предпазим от тези инфекции? Можем ли да засилим нашия имунитет с естествени продукти, които същевременно са и безопасни? Какво бихте препоръчали?

Има много моменти в живота, когато имунната система може да срещне затруднения в изпълнението на нейните защитни функции, или когато е незряла, както е в детската възраст или при случаи на чести боледувания. При всички случаи, включително и тези, в които искаме да подсилим защитните функции на имунната система, е желателно да се доверим на вещества, които не се абсорбират и които действат чрез повърхностно стимулиране на лигавицата, с което запазват естествената роля на имунната система, без да са агресивни към нея. Сред тях заслужават специално внимание растителните полизахариди, които благодарение на тяхната особена структура и съществена молекулна маса не могат да проникнат през клетъчните мембрани, а взаимодействат и се свързват с различните клетки на повърхността. Така естествено подсилват имунитета.

Пример за такива съставки, които модулират имунната система са ехинацеята (Echinacea pallida) и слезът (Malva sylvestris); те притежават този полизахариден компонент, чието имуномодулиращо действие е добре изучено. Тези полизахариди подобряват отговора на имунната система като го правят по-бърз и по-ефикасен. 

Aboca
Снимка: Aboca

В Echinacea pallida се съдържа още ехинакозид. Той е гликозид с доказано имуномодулиращо, антиоксидантно и противовъзпалително действие. Неговото имуномодулиращо действие е съществено и се изразява както върху вродения, така и върху придобития имунитет като  увеличава броя на клетките, които произвеждат антитела.

Ако към ехинацеята добавим и черния бъз (Sambucus nigra) получаваме и богатото съдържание на флавоноиди, с което осигуряваме благоприятно комплексно действие върху организма. Флавоноидите спомагат за това имунната система да блокира производството на два глюкопротеина, хемаглутинин и невраминидаза, които са ключови в проникването и разпространението на грипните вируси в организма, с което засилват нейните защитни действия срещу различни щамове на грипните вируси. Така може да заключим, че те играят решаваща роля в защитата на организма срещу заразните болести.

При остра вирусна инфекция, организмът е изправен пред редица явления, свързани не само с агресивността на патогена, но и с отговорите, задействани от самия организъм, за да се защити. Това води до състояние на оксидативен стрес и възпаление, които са полезни в процеса на защита, но могат също и да причинят допълнително увреждане на клетките. Очевидно, организмът не се нуждае само от едно просто имуномодулиращо действие, а от съвкупност от ефекти, които от една страна да му помогнат да реагира по-добре на протичащата агресия, а от друга да компенсира негативните ефекти, предизвикани от патогените, и най-вече от вирусите, от оксидативния стрес и възпалението. В помощ на имунната система и на целия организъм е нужен набор от комплексни действия – антиоксидантно и противовъзпалително, антивирусно и имуномодулиращо действие.

Такъв продукт е Immunomix plus от Абока, който е 100% натурален. Той притежава тези необходими биологични действия и може да се използва както в превантивен план, поради неговото комплексно имуномодулиращо действие, така и за подпомагане на лечението в острата фаза. Сред основните съставки на продукта  са фитокомплексите от ехинацея (Echinacea pallida), слез (Malva sylvestris) и черен бъз (Sambucus nigra), което го прави изключително подходящ както за профилактика, така и за по-бързо оздравяване. Продуктът се предлага във формата на сироп и е подходящ за деца от 2 години и нагоре и допълнително може да се открие и във формата на таблетки за възрастни, с добавен екстракт от котешки нокът (Unkaria).

Доцент Мангъров,

Освен изброените естествени източници за подсилване на имунната системата има ли и витамини, които също могат да подсилят нашия имунитет? Какво бихте препоръчали от вашия опит?

В период като този, когато има висока заболеваемост от грип и други остри респираторни инфекции за укрепване на общото здраве и за засилване на имунитета е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници.

Jamieson
Снимка: Jamieson

Освен мултивитамини, особено препоръчителен е приемът на Витамин Д. Този витамин е изключително важен за нашето здраве и влияе на много жизнени функции, но по отношение на имунитета неговата роля е ключова. Затова препоръчвам за деца и възрастни допълнителен прием на Витамин Д на капки като добавка към храната.

 Дневната доза за дете е 1 капка – т.е. 400 МЕ (Международни Единици), а за възрастен 3 капки – т.е. 1200 МЕ за период от 1 до 3 месеца. Сега сме в период, когато по естествен път нивата на този витамин са най-ниски, тъй като неговия синтез в организма зависи от излагането на кожата на слънце. Затова северните народи приемат масово Витамин Д през цялата зима.

На пазара има различни продукти, но сред тях бих препоръчал Витамин Д – Натурални капки на канадската компания Jamieson.  Този продукт е 100% натурален. Съдържащият се в него Витамин Д се извлича от естествен ланолин, а качеството му е гарантирано от производителя посредством въведени процедури за контрол на суровините, производствения процес и крайния продукт. Опаковката му съдържа 360 капки, всяка с 400 МЕ. Освен високото качество, неговото предимство е в това че е натурален, усвоява се от организма много по-лесно и гарантира висока бионаличност в кръвните нива, а от там и сигурен ефект.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти