Култура и изкуство през следващите 2 години

Платена публикация

plovdiv2019
Снимка: Община Пловдив

Европейска столица на културата е сред най-големите и престижни проекти в рамките на Европейския съюз, който цели с инструментите на културата да допринесе за сближаването на европейските народи. Събитието допринася с множество ползи в културно, социално и икономическо отношение. Мисията е да се подчертае разнообразието на европейската култура и да привлече вниманието към различните общности с фокус към културните различия и прилики.

Остават 12 месеца до началото на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019г. Български град за първи път е домакин на културно събитие от такъв мащаб. Изискват се много усилия, кураж, желание и любов, за да се отговори на всички изисквания и да се реализира програмата успешно. Пловдив предизвиква не само своите граждани, цялата страна, но и Европа- да бъдат отворени към различията, бъдещето, новото и промените на времето. Заедно да споделят знания, творчество и вдъхновение, да търсят пресечните точки между различните социални групи и преосмислят стереотипите, за да видят ползите от различията. Именно това е причината мотото на проекта да бъде „Заедно“ още от самото начало на инициативата.

plovdiv2019
Снимка: Община Пловдив

Проектът Пловдив Европейска столица на културата навлиза в нова фаза, чиято динамика е осезаема, а вълнението се усеща във въздуха на Пловдив. За следващите две години вече са планирани над 70 проекта и 300 събития. В основата на кампаниите са изкуството и културата, като ще бъдат популяризирани исторически забележителности и музеи. Включени са и кампании, които имат за цел да интегрират социални, етнически и малцинствени групи като премахнат границите между изолираните зони и територии на града. Различни инициативи ще преобразяват градските пространства и ще обновяват изоставени сгради. Скорошно събитие, което раздвижи мирогледа на пловдивчани и туристи, беше проекта „Училище за спектакли”, което се проведе под формата на интензивно обучение за изкуство в открити пространства. Друга интересна инициатива "Градски игри" се състоя в Тютюневия град и се проведе съвместно с Матера 2019. Проектът си постави за цел да трансформира погледа към тази градска зона.

plovdiv2019
Снимка: Община Пловдив

Ползите от осъществяването на инициативата „Европейска столица на културата“ са свързани с културното развитие, националното и международно признание на града като европейски културен център. Проектът променя Пловдив ежедневно. Трансформира забравени градски пространства, променя мисленето на хората, за да превърне града в по-добро място за живот и по-атрактивна туристическа дестинация. Проектите ще представят културата и изкуството като инструмент за изграждането на по-стабилни общности.  Хората нямат търпение да станат свидетели на културните събития, включващи палитра от музика, артистични изложения, технологии, литературни представяния, визуални изкуства и множество фестивали.

Повече информация може да видите на официалния уебсайт. http://plovdiv2019.eu/bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти