Как да се храним според Аюрведичната медицина

Платена публикация

Lucky Bansko
Снимка: Lucky Bansko

За аюрведите здравето в основна степен зависи от храненето. С подбор на храни, подходящи за неговия тип тяло, целесъобразното им съчетаване и правилни навици при храненето, всеки може да се поддържа в идеално здраве, без да познава болести. И обратно - грешките при храненето неизбежно водят до заболяванията.

За да практикува аюрведа хранене, човек трябва да знае каква му е Дошата. Това се определя от уникалното за всеки съотношение на трите енергийни сили в тялото, при което една, може и две, имат  определен превес. 

Правилното определяне на това съотношение не е лесно, защото трябва да се преценят много фактори. Затова е добре Дошата да се определи от квалифицирани специалисти, каквото има в Аюрведа клиник Банско. Тази клиника за автентична Аюрведа с лечение по  класическите древни канони с ефективно пречистване на организма, подмладяване и разкрасяване, вече е с традиции у нас.

Това е първият в България индийски Аюрведа център, в който индийски екип от лицензирани лекари и терапевти прилагат методите Пурвакарма и Панчакарма за пълен детокс, съчетани с аюрведа хранене и цялостен дневен режим. Всички процедури, терапии и режими индийският аюрведа лекар назначава строго индивидуално за всеки пациент съобразно откритите отклонения в енергийния баланс и съответните заболявания. По този начин екипът в Аюрведа клиник Банско може да излекува всяка болест. Престоят в клиниката, която е в луксозен хотел - "Лъки Банско", може да е 10 дни, 15, 20 или 25 дни, като лечебните курсове започват от 17 март и са до 5 декември, с изключение на август.

25-дневният курс е препоръчителен при по-сериозни форми на заболяването, престоят от 10 и 15 дни е за по-леките болести и стадии. Лечението протича с всекидневни лекарски прегледи, всеки пациент получава и персонален план за целесъобразно хранене и начин на живот занапред.

Автентична Аюрведа и в София

Диагностика и лечение по автентичните канони на Аюрведа се извършва и в София - в Аюрведа клиник София. Тази клиника е част от разширението на успешната дейност на Аюрведа клиник Банско с лицензирани медицински екипи от Индия. В столичната клиника специалистите определят уникалното съотношение на енергийните сили /Доши/, зададено на всеки по рождение. 

Lucky Bansko
Снимка: Lucky Bansko

То е оптималното състояние за него и се нарича Пракрути. Едновременно с това се определя и моментното състояние - Викрути, с отклоненията от Пракрути. На тази база се провежда и терапията. С Аюрведа терапиите може да се излекува която и да е болест, дори ако традиционната медицина е определила заболяването като хронично, тежко, нелечимо. Това става благодарение на натрупания огромен хилядолетен опит на Аюрведа - вече над 5000 години - за лечение и пълноценен живот.

При оздравителните процедури за възстановяване на изначалния енергиен баланс и оптималната дейност на органите и системите, в Аюрведа клиник София се използват оригинални билки и лечебни билкови масла от Индия. Те са приготвени по древните класически рецепти. Общият ефект на аюрведа терапиите и продуктите включва и подмладяване на кожата, защото тя се прочиства и освежава. В този смисъл лечебните масла и билки имат и ефект на аюрведа козметика.  Разбира се, има и специални правила и продукти за аюрведа козметика съобразно видовете кожа, отделно за лицето, за косата, при рани или кожни проблеми, и т.н. Съобразно констатираните нарушения, освен терапиите в клиниката, всеки пациент получава компетентни и цялостни  съвети как след оздравяването да се поддържа в добро физическо и психическо състояние. За записването за преглед, клиниката има някои съвети към пациентите. При посещението си те трябва да са там 30 минути предварително, за да може организмът половин час да е в спокойно състояние, не бива да са ползвани козметични продукти. При терапия трябва да се предвидят поне два часа без напрегнати дейности. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти