Как да научим кучето си на хигиенни навици?

Платена публикация

хигиенни навици
Снимка: Purina

Идването на ново кученце у дома е толкова вълнуващ момент – нещо, което никога няма да забравите! Въпреки че има много за учене, едно от нещата, на които бихте искали да го научите възможно най-бързо, след като пристъпи прага на дома ви, е обучението на хигиенни навици.

Не трябва да чакате дълго, за да разберете, че кученцата пишкат много – понякога до 12 пъти на ден! Вашата работа е да разберете кога трябва да излязат навън и да ги научите какво да правят след това. Продължете нататък, за да разберете, как да обучите своето кученце на хигиенни навици, но и как да забелязвате предупредителните сигнали, че ще извърши някоя нужда. 

Колко дълго отнема приучаването на кученцето на тоалетни навици?

Ще отнеме от четири до шест месеца на вашето кученце, за да бъде изцяло приучено на хигиенни навици. Това зависи от фактори като размер, възраст и способност да учат. Някои кученца могат да се приучат наистина бързо, в рамките на няколко седмици, докато при други кучета този процес може да отнеме по-дълго време – възможно е да продължи до една година.

Как да разберете, че вашето кученце иска да отиде до тоалетна

Обикновено може да кажете кога вашето кученце „иска да отиде“, защото започват да изглеждат тревожни, въртят се в кръг и започват душат подходящи ъгли, търсейки място – това е вашият шанс да го изведете навън! Спокойно излезте с тях до определеното за целта място. Изчакайте колкото е необходимо – понякога кученцата се разсейват от вълнение заради средата навън, без значение колко много им се ходи!

Как да приучите кученцето на навици за ходене до тоалетна

Докато обмисляте как да приучите кученце на навици за ходене до тоалетна, е важно да следвате следните стъпки:

  • Извеждайте кученцето си до тоалетна, веднага след като се събуди, както и след като е пило вода, или е яло.
  • Определете зона за ходене до тоалетна, тъй като това ще им помогне да разпознават, къде да извършват своите нужди.
  • След като приключат, възнаградете ги с лакомство и много похвали.
  • Предоставяйте им много възможности за ходене до тоалетна – поне на всеки два часа.
  • Не наказвайте вашето кученце при “инциденти”. Това може да забави прогреса, така че поддържайте позитивен начин на обучение.
  • Бъдете постоянни! Инциденти ще се случват, но се придържайте към вашия режим и скоро кученцето ви ще бъде приучено на навици за ходене до тоалетна.

Значението на зоната за ходене до тоалетна

Когато мислите за това как да приучите кученцето на навици за ходене до тоалетна, в идеалния случай ще искате то да разбере разликата между зоната за „игра“ във вашата градина и зоната за „ходене до тоалетна“. Можете да им помогнете, като оградите мястото за тоалетна и го покриете със стърготини от кора. Така тази част от двора ви ще изглежда и мирише различно от останалата и много скоро кученцето ви ще се научи да я разпознава.

Повечето кученца предпочитат да ходят до тоалетна някъде сред природата, отколкото на бетон или паваж. Кората или тревата им осигуряват среда, в която могат да уловят миризмата си от по-рано. Най-важното нещо при обучението на кученце на навици за ходене до тоалетна е поддържането на зоната им за ходене до тоалетна чиста, като се почиства всичко всеки ден, за да се окуражат да се връщат. Ако има останала мръсотия може да се откажат и да потърсят други зони, където да ходят до тоалетна.

хигиенни навици на куче
Снимка: Purina

Не носете кученцето си навън

Опитвайте се да избягвате да носите кученцето си, когато трябва да отиде до тоалетна. Оставете го да върви, тъй като това също ще стимулира пикочния мехур и червата му, което пък ще го научи на независимост и ще придобие увереност в заобикалящата го среда.

Режимът е от съществено значение при приучаването на вашето кученце на навици за ходене до тоалетна

След като вече сте установили зона за ходене до тоалетна, водете регулярно вашето кученце там, за да я използва, и след това го възнаградете. Ако души наоколо, но не прави нищо, бъдете търпеливи – може да се наложи да почакате малко. Ако все пак не си свърши работата, го приберете вътре и го наблюдавайте внимателно в първите пет минути. Изведете го отново навън, ако забележите някои предупредителни сигнали за нужда от ходене до тоалетна.

Добра идея е когато кученцето се обучава на навици за ходене до тоалетна, да въведете команди,  като „хайде“ или „бързо“, докато отиват до тоалетната, за да можете да ги използвате по-късно. Така ще успеете да ги насърчите да си свършат нуждите, ако сте на ново място.

След като е приключило и сте го възнаградили, изведете го от зоната за ходене до тоалетна и поиграйте малко с него, приберете го вътре и продължете с игрите вътре.

През първите няколко седмици, когато обучавате кученце на навици за ходене до тоалетна, вашата мисия е да го извеждате до тоалетната веднага щом се събуди, след като е яло или е пило нещо и на всеки половин час, докато играе. Не забравяйте да използвате окуражителни думи, винаги да го възнаграждавате с лакомство и да го хвалите и галите всеки път, когато изпълнява правилно нещата. 

Как да приучите кученце на навици за ходене до тоалетна, когато няма градина

Когато вземете кученце в апартамент, извеждането му навън може да е предизвикателство! Ето защо е дори още по-важно да се разпознават знаците, с които кученцето се опитва да ви покаже, че му се ходи!

  • Използвайте детски прегради за обезопасяване.
  • Използвайте подложки или пелени за приучаване на кученца за ходене до тоалетна.
  • Извеждането на всеки час може да е от помощ, тъй като дава повече възможности на вашето кученце да разбере „правилно“ и да бъде възнаградено за това поведение.
  • Нагласете таймер на всеки час, за да ви напомня!

Как да действате при инциденти при приучаването на кученцето на навици за ходене до тоалетна

Ще се случват инциденти в къщата, особено по време на първите етапи на приучаване на кученцето на навици. Ако то ходи до тоалетна на закрито, важно е да останете спокойни и да помните, че всичко това е част от процеса на обучение.

Ако откриете малка локва или друга мръсотия, независимо дали сте били там, когато се е случило, просто ги почистете, без да правите проблем от това. В идеалния случай, правете това, когато кученцето не гледа.

Никога не се ядосвайте или крещете, не е честно да го наказвате за нещо, което е естествено за тях. Ако случайно го хванете в крачка, спокойно го изведете навън до зоната за ходене до тоалетна, за да довърши започнатото. След това почистете пода старателно с неутрализиращ спрей, за да няма миризма, която вашият домашен любимец да свързва със зоната за ходене до тоалетна. Колкото повече работите, за да приучите кученцето на навици за ходене до тоалетна, толкова по-бързо то ще разбере и ще се научи.

Обучение на кученце в клетка

Един метод, който може би ще искате да опитате, когато учите своето кученце на навици за ходене до тоалетна, е обучението в клетка – като това е особено полезно през нощта. Докато кученцата са все още с майка си, тя ще ги е научила да не цапат зоната за спане, а като използвате клетка, вие просто продължавате това, на което мама вече го е научила.

Използването на клетка стимулира да издържат малко по-дълго. Това обаче ще работи само ако го държите вътре за кратък период от време, за да не не се чувства неудобно. Прочетете нашия наръчник за режим на спане на кученца, за повече съвети за обучение в клетка.

Как да приучите кученце от дребна порода на навици за ходене до тоалетна

По-дребните породи, като Ши-тцу, дакелите, малтийските породи и мопсовете, могат да бъдат малко по-трудни за приучаване към тоалетна, отколкото по-едрите породи. Пикочният им мехур е по-малък, а и имат по-бърз метаболизъм, така че преработват храната по-бързо.

Ако сте купили кученце от развъдник, който е започнал процеса на обучение на навици за ходене до тоалетна, би трябвало да е доста лесно да продължите с това. Ако вашето кученце не е имало създаден режим, може да се наложи да го извеждате по-често. Имайте предвид, че целият процес на обучение на кученцето на навици за ходене до тоалетна може да отнеме повече време, докато вашето кученце се научи какво да прави.

Често извеждайте кученцето навън

Уверете се, че извеждате малкото си кученце веднага след като се събуди, незабавно след ядене или пиене на вода и след игра. В идеалния случай е добре да дадете на вашето кученце шанс да разбере „правилно“, така че се стремете на всеки 30 минути през деня да насърчавате това поведение и не забравяйте да го възнаградите след това.

Комбинирайте обучението на кученцето на навици за ходене до тоалетна с обучение на навици за сън

Ако е възможно, по-добре е да комбинирате обучението на кученцето на навици за ходене до тоалетна с обучение в клетка и на навици за сън, тъй като през първите няколко седмици вашето кученце ще трябва да излиза през нощта. Ако прилагате този метод на обучение, ще бъде много по-малко вероятно вашето кученце да изцапа целия ви дом, а и ще свикне да се нуждае от по-рядко ходене до тоалетната навън през нощта.

Кученцата от по-едрите породи обикновено се нуждаят от 1-2 допълнителни излизания през нощта. При по-дребните породи нуждата за излизане навън са по-чести, но това трае само докато пораснат малко. 

Как да действате с кученце с „ранна проява на страх“

Някои породи са по-склонни да влязат в период на „ранна проява на страх“, което може да повлияе на тяхното обучение. Докато много кученца преминават през „период на страх“ на около 7 седмици, породи, включително немска овчарка и йоркширски териер, може да имат ранна поява на страх (обикновено на 5 седмици).

Вследствие на това, може да са тревожни и нервни, което пък значи, че по-бавно се настройват към нови ситуации и обучение. В резултат, кученцата не се чувстват комфортно навън, по-плахи са, по-малко способни са да учат и са неспокойни. Ако това се случи, уверете се, че зоната за ходене до тоалетна, която сте избрали, е тиха и без фактори, причиняващи стрес. 

Обучението на кученцата на навици за ходене до тоалетна трябва да се основава на принципа на възнаграждаване от самото начало. Не забравяйте, че такива кученца много лесно започват да се притесняват, че могат да направят грешка в присъствието на собствениците си. Въпреки че през първите няколко седмици може да ви се стори много трудно, направете всичко възможно да продължите тренировките и скоро ще забележите напредък!

Обучение на навици за ходене до тоалетна и повторно обучение

Ако се придържате към последователен режим на обучение на кученцето ви на навици за ходене до тоалетна, то скоро ще се научи да ходи и на открито. Все така може да има случайни пропуски, но това е съвсем естествено, така че не се паникьосвайте – просто увеличете броя на излизанията за известно време, докато не се уверите, че вашето куче е отново на прав път.

След известно време и двамата ще опознаете рутината – вашето кученце ще се научи да изчаква, докато излезе навън, а вие ще научите езика на тялото му. След това можете постепенно да премахнете рутинните излизания и да използвате знаците на вашето куче като насока.

Повторно обучение на възрастно куче

Не само малките кученца се нуждаят от обучение на навици за ходене до тоалетна. Ако сте приютили голямо куче, то няма автоматично да знае къде се очаква да ходи до тоалетна в новия си дом. Ще трябва да научите предупредителните сигнали и да го извеждате редовно навън. Точно както при малко кученце, когато направят това, което искате от тях, възнаградете ги с много похвали, галене и лакомства.

Така, сега вече знаете как да приучавате кученцето си на навици за ходене до тоалетна! Запомнете, постоянството е ключът, поддържайте режима си и преди да се усетите, ще имате изцяло обучено кученце.

За повече съвети за кученца прочетете нашето “Ръководство за нови стопани”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти