Др Красимир Недялков – акушергинеколог: Как да се справим с менопаузата

Платена публикация

Др Красимир Недялков – акушергинеколог: Как да се справим с менопаузата
Снимка: netinfo

В съвременното ни ежедневие с интернет и телевизия, реалити програми и облъчване с купища информация от всеки ъгъл, сме склонни да мислим, че вече няма теми табу, че всяка тема е разрешена, защото е широко обсъждана.

Преди години темата за менопаузата е била табу, но в днешно време се говори все повече за нея.

Др Красимир Недялков – акушергинеколог, началник отделение  на  Първа АГ болница „Света София“ отговаря на най-често задаваните въпроси свързани с този така деликатен период в живота на всяка жена.

Снимка: netinfo

Въпрос: Заболяване ли е менопаузата? Какво трябва да знае всяка дама и мъжа до нея?

Д-р Недялков: Менопауза или климактериум е естествен период от живота на всяка жена, но много често е свързан с физически и психически оплаквания.

По време на менопаузата постепенно намалява количеството на естрогени и гестагени, отговорни за месечния цикъл. Причината е в отслабената функция на яйчниците. В мозъка, по-точно в хипофизата, се засилва производството на хормони, които трябва да възбудят яйчниците да секретират повече естрогени и гестагени за достигане на нормални нива.

Заради намален запас от фоликули, яйчниците не са в състояние да нормализират количествата естрогени и гестагени, хипофизата се опитва да балансира процеса и продължава да увеличава отделянето на стимулиращи яйчниците хормони. Последните обаче въздействат на други центрове в мозъка и това води до типичните симптоми на менопаузата.

Въпрос: Какви са типичните симптоми?

Д-р Недялков: Топли вълни, нарушения на съня и смяна на настроенията.

Но понякога не е съвсем просто да бъдат разпознати дори обичайните симптоми на менопаузата.

Има обаче няколко признака, които помагат по-лесно да бъде идентифицирана.

Въпрос: При всички дами ли се проявяват еднакво?

Д-р Недялков: Не, разбира се! 

Всяка жена е уникална и както месечния й цикъл и бременността й протичат по различен начин, така и менопаузат е индивидуално преживяване.

Типично за всички симптоми, както физически, така и психически, е, че заради специфичните промени в производството на различните хормони, всеки един от тях се проявява с различна сила, в различно време. 

Разбира се наблюдават  се и други симптоми.

Най-често срещаните са:

-покачване на теглото;

-изтъняване на косъма, косопад;

-болки по време на цикъл, обилно кървене;

-спонтанни изпотявания, замайване;

-болки и/или напрежение в гърдите;

-сухота на влагалището, вагинална атрофия;

-неспособност за контролиране позивите на уриниране, цистити;

-отпускане на кожата.

Но отново казвам това е индивидуален процес при всяка дама.

Снимка: netinfo

Въпрос: Има ли дами ,които преминават през този период от живота си без дори да разберат, че са в климактериума?

Д-р Недялков: ДА!

При част от жените (20 %) оплаквания могат да липсват и преминават през менопаузата изключително лесно без никакви усложнения или неприятни симптоми.

Въпрос: Трябва ли да си правят определени изследвания дамите в този период?

Д-р Недялков:  При около 66 % от жените клиничната картина е типична и е ясно, че се касае за настъпване на менопауза. В такива случаи лабораторни тестове обикновено не са необходими. Ако нарушенията в менструалния цикъл започнат далеч преди 50-годишна възраст или ако има неясни симптоми, се налага извършване на изследвания, за да се прецени каква е причината за нарушенията. За да се потвърди  менопауза или перименопауза, се правят кръвни тестове за измерване на нивата на естроген и фоликулостимулиращия хормон - FSH.

Въпрос: Вярно ли е, че менопаузата настъпва все по-рано?

Д-р Недялков: По принцип менопаузата настъпва средно на около 51 години. За ранна менопауза говорим, когато менструациите приключат преди 40 годишна възраст. Коя е точната причина за това невинаги става ясно. Известна е обаче генетичната връзка при ранната менопауза. Така например, при жени, чиито майки са имали ранна менопауза, може да се очаква същото. Някои проучвания доказват и връзка с тютюнопушенето. При пушачките менопаузата настъпва 1 до 2 години по-рано.

Въпрос: Колко е дълъг този период?

Д-р Недялков: При всяка дама това е индивидуално преживяване с различна продължителност.

Условно менопаузата може да бъде разделена на няколко периода – предменопаузален, менопауза и постменопаузален. Терминът климактериум обединява времето от началото на първия до настъпването на последния период. Предменопаузата е с най-дълга продължителност. Това е времето, в което менструалните цикли все още са редовни, но постепенно започват да стават по-обилни или по-оскъдни, а след навършване на 40-годишна възраст и нередовни. Менопаузата обхваща времето на пълно спиране на менструацията. За потвърждението й се отчита липсата на менструация 12 месеца назад.

Възможно е да продължи около 10 години.

С изчезването на неприятните симптоми на менопаузата идва и нейния край.

Въпрос: Защо се отразява и на либидото?

Д-р Недялков: Намаляване на хормоните автоматично има отражение и върху либидото, т.е. сексуалното желание. Въпреки, че много изследвания отричат това. Очевидно всичко е индивидуално.

Често по време на менопаузата се наблюдава изсушаване на лигавицата на вагината, което има за резултат болезнено проникване, което може да е фактор за намаляване на желанието.

Въпрос: Като специалист какво ще посъветвате нежния пол?

Д-р Недялков:  Има няколко стъпки , които могат значително да им помогнат за подобряване комфорта:

1. Въпреки оплакванията и неразположенията запазете положителното отношение!

2. Движението е най-доброто лекарство!

Движението помага при многобройни заболявания, помага и при симптомите на менопауза! Движението е независим фактор за общото добро състояние на всеки организъм. За да има ефект, важни са две неща: трябва да сме постоянни и да не се пресилвама! 20-30 минути на ден физическа активност са напълно достатъчни без значение дали бягаме, ходим, плуваме или караме колело.

3.  Да преодолеят стреса!

Много от нас се надяват, че все някога ежедневието ни няма да бъде толкова стресиращо! Заблуда! По принцип с възрастта ангажиментите нарастват, а с тях и стресът – както в служебен, така и в личен план, а стресът като фактор засилва неприятните прояви на климактериума.

4.  Задължително отделяйте време за себе си!

5.  Любовен живот!

Много жени се питат какво става със секса по време на менопауза и след това. Много просто: продължава както и преди! Проучвания по темата показват, че менопаузата може да отключи дори по-голям интерес към еротиката: несигурността от младежките години отстъпва място на освободената страст и наслада от секса – шанс, който не е за изпускане!

Снимка: netinfo

Въпрос: Един от важните въпроси: Хормонална терапия или терапия без хормони?

Д-р Недялков: Това го решава лекуващия гинеколог на жената, в зависимост от интензитета на оплакванията и собствената медицинска история на всяка жена.

Все повече жени имат модерно отношение към менопаузата, независимо дали симптомите са леки или не, те търсят начин да запазят стандарта си на живот, при това по ефективен начин, който не носи никакъв риск.

РЕМИФЕМИН е лекарствен продукт, който е от 20 години на българския пазар. Продукта има над 50 години опит в областта на ефективно и безопасно лечение на манопаузалните симптоми.

Специалният "iCR"екстракт, съдържащ се в препарата РЕМИФЕМИН® е патентован и на него се дължат всички свойства на лекарството.

Гарантирано без хормони в т.ч. без фитохормони

Гроздовидната цимицифуга дължи своето успокояващо и балансиращо действие на веществата в коренището си, които не съдържат фитоестрогени. От изсушеното коренище се добива екстракт по най-модерна фармацевтична технология, така наречения изопропанолов екстракт. Той гарантира успешна и безвредна терапия без фитохормони в т.ч. фитоестрогени, без да повлиява ендрометриума и тъканта на гърдата.

За жените, които принципно не желаят да приемат хормони или заради предишни заболявания не бива да го правят, РЕМИФЕМИН е добра алтернатива за повлияване на симптомите на менопауза. Трябва да се обръща внимание обаче, че за наистина безопасна фитотерапия може да се говори само, ако е продуктът не съдържа фитоестрогени.

Приемът на хормони следва да бъде единствено и само при симптоми с най-висок интензитет във възможно най-ниски дози и за възможно най-кратко време!

Въпрос: Кои жени са подходящи за РЕМИФЕМИН?

Д-р Недялков: При жени, които не желаят да приемат хормони;

• При жени с противопоказания за хормоно- заместителна терапия (ХЗТ);

• При жени с рискови фактори за ХЗТ;

• При жени с принудително предизвикана менопауза;

• При жени с хормоналнозависими тумори;

• След дългогодишно приложение на ХЗТ.

Въпрос: Защо РЕМИФЕМИН?

Д-р Недялков:

1.Ефикасен, без хормони:

Ремифемин® не съдържа нито хормони, нито така наречените фитоестрогени.

Хормоните трябва да се приемат строго контролирано и краткотрайно. Фитоестрогените са опасни за костната плътност и черния дроб, често със съмнителна ефикасност.

2. Добра поносимост:

Ремифемин® е с отлична поносимост. До днес не са наблюдавани странични ефекти и нежелани реакции.

3. Клинично изпитван лекарствен продукт на билкова основа: Ефективността, поносимостта и безопасността са добре изследвани в много проучвания.

4. Безопасността му е доказана многократно:

• Няма специфични странични явления

• Не уврежда черния дроб

• Има безопасен профил по отношение на тъканите на млечната жлеза и ендометриума, дори при продължително приложение

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти