Детоксикацията - мода или грижа за здраве?

Платена публикация

Детоксикацията - мода или грижа за здраве?
Снимка: netinfo

В последните години темата за детоксикацията стана изключително популярна, даже откровено може да я наречем и „модерна“. Дали ще се говори за детокс таблетки, детокс чайове, детокс храни, детокс води, няма значение, важното е темата да присъства.

Като всяка мода, обаче, и тази свързана с детоксикацията не е просто нечия прищявка. Всяко модно течение, обикновено е следствие или предвестник на сериозни обществени промени. Така, например, в миналото въвеждането на панталона в женското облекло от Коко Шанел, не е бил случаен каприз на дизайнерката, а израз на един отдавнашен вопъл на женското общество за равенство в тогавашния подчертано мъжки свят.

В случая с така модерната в наши дни детоксикация, също има сериозна причина за интереса на толкова голяма маса от хора по идеята за „изчистване на тялото от токсините“.

21 век, определено може да се похвали с титлата – векът на технологиите. Технологии, които, за добро или не, буквално са обсебили живота ни – от модернизацията в производството на храна, през иновациите в автомобилостроенето до навлизането на мобилните устройства, в степен, в която вече се говори за тях като за проблем.

В тази връзка, технологиите и прогреса са ни направили по-мързеливи. Неоспорим факт. Спортуваме по-малко, прекарваме повече време пред монитора, отколкото в разходки, храним се нерационално и нездравословно. Освен това сме и свидетели на интензивни промени в околната среда, каквито не е имало никога преди. Въздухът, който дишаме, храната, която ядем, водата, която пием, всичко това е коренно различно от, да речем, преди 50 години. И малко по малко идеята за прочистването на организма от всичко „вредно“ се трансформира от модно явление в защитна реакция на човечеството, спрямо влошения съвременен начин на живот. Дали приемаме детоксикацията повече като мода или като грижа за здравето се определя най-вече от нивото на нашата информираност, ангажираност и желание за поддържане на здравословен начин на живот.

Разбира се, когато говорим за здравословен начин на живот, най-напред е редно да започнем от диетата и адекватния двигателен режим. Избягването на вредни навици, като тютюнопушене, злоупотреби с алкохол и с храна, напр. прекомерна консумация на сладкарски изделия, са също сред първостепенните мерки, които всеки от нас може да вземе. На следващ етап идва приемът на вещества, които доказано подпомагат организма ни в справянето с различни токсини. Това могат да са различни растителни екстракти, които традиционно се използват от древни времена, заради техните благотворни ефекти върху здравето или пък конкретни витамини, минерали и микроелементи.

Снимка: netinfo

Комбинацията между тях ни осигурява по-голяма защита. Сред растенията с добре проучен принос за нашето здраве, можем да изброим джинджифил, зелен чай, коприва, аспержи и др. Те имат подчертан антиоксидантен ефект, а последните две - и противовъзпалително действие. Съдържат витамини, минерали, етерични масла и флавоноиди, които:

– подпомагат естествените, обменни и пречистващи процеси в организма
– действат синергично и подпомагат цялостната детоксикация на организма

Допълнително зеленият чай, джинджифилът и копривата спомагат за поддържане нормални нива на кръвната захар.

Витамини В1, В6, В12 са важни за правилното протичане на метаболизма и производството на енергия. Цинкът допринася за нормалния метаболизъм на въглехидрати и мазнини, както и за поддържане на киселинно-алкалното равновесие. Селен и витамин С защитават клетките от оксидативен стрес и подпомагат нормалната функция на имунната система. Витамин С допълнително допринася за намаляване на чувството на отпадналост и умора. Холин e витаминоподобно вещество, което подпомага правилния метаболизъм на хомоцистеина и липидите и поддържа нормална чернодробна функция.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти