Декемврийските празници – повод да поговорите с децата за парите

Платена публикация

Декемврийските празници – повод да поговорите с децата за парите
Снимка: БНП Париба

Финансовите познания на децата зависят преди всичко от техните родители – от това, което им обясняват за парите, и от личния пример, който им дават. Ето защо подготовката и най-вече пазаруването за предстоящите празници са един подходящ момент да им покажете как се организира семейният бюджет.

Според експертите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси, именно съставянето на семеен бюджет е в основата на финансовата стабилност. Затова е добре да запознаете децата си с него - как се съставя и каква е целта му.

Ето как можете да използвате коледните и новогодишните празници, за да споделите с тях опита си:

Определете заедно празничния бюджет

Включвайки ги в определянето на сумата, която можете да си позволите за празничните разходи през декември, ще им покажете как правилно се разпределят парите в семейството. Така ще разберат, че отказът да им купите определено нещо е в полза на друго.

Съставете списък за пазаруването заедно

Обсъдете какво трябва да купите и определяйте лимити за отделните пера в списъка. Научете ги да поставят приоритети и да правят избор на покупките – според цената, качеството или други важни за вас критерии.

Пазарувайте заедно

Излезте заедно на пазар и им дайте пример как се пазарува по първоначално подготвения списък. Ако детето е достатъчно голямо, може да му дадете определена сума пари, с която да пазарува самостоятелно.

Ако си задавате въпроса „Кога да започнем да говорим с децата си за парите?“, имайте предвид, че те трябва да притежават определени познания за парите според възрастта им и колкото по-рано започнете да обсъждате с тях тази тема, толкова по-лесно ще придобият правилните финансови навици.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти