6 сигурни начина да победим стреса

Платена публикация

123
Снимка: Queisser Pharma

Идват празници, а май повечето от нас ги свързват не със забавление, а със стрес – да се измислят и купят подаръци, да се измисли и приготви празничната вечеря, да се посрещнат тъстовете, свекървата и децата на вуйчо.

Към това прибавяме класическата за това време на годината поледица и киша, изнервените шофьори и непрогледния мрак, в който потъва града още в пет следобед.

Ако посрещате това с хладно спокойствие, честито, тази статия не е за вас.

Но ако сте като повечето от нас, които стресът превръща в напрегнати и схванати човешки същества, имаме няколко съвета за подобряване на положението и връщането на празничния дух.

Изследванията сочат, че физическата активност е един от най-добрите начини за намаляване на умората, за подобряване на бдителността и повишаването на общата когнитивна функция. Това е особено полезно, тъй като в състояние на стрес чувстваме, че сме изчерпали енергията си и способността си да се концентрираме.

Освен да бъдем активни, специалистите съветват да обърнем внимание и на хранителния си режим, и особено на храните, приемани преди сън. Тежките и мазни храни пречат на добрия сън, а той от своя страна - на спокойния ден.

Ето и още няколко малки хитринки, които ще ви помогнат да се преборите с прекомерния стрес:

1. Слушайте музика

Ако се чувствате преуморени или подложени на извънреден стрес, ви съветваме да си вземете почивка и да си пуснете отпускаща музика. Спокойната музика има положителен ефект върху мозъка и тялото, води до понижаване на кръвното налягане и до намаляване на нивата на кортизона, хормон, пряко свързан със стреса.

2. Обадете се на приятел

Добро решение е, когато се почувствате напрегнати, да се обадите на приятел и да обсъдите с него проблемите си. Добрите взаимоотношения с близки и приятели винаги са били знак за здравословен начин на живот и са от изключително значение, когато ежедневно сте подложени на стресови ситуации. Успокояващи думи, дори за няколко минути, могат да окажат неподозирано благоприятно влияние.

3. Смейте се повече

Или буквално се опитвайте да се надсмеете над проблемите си. Така ще повишите нивата на ендорфин и по този начин ще се почувствате по-малко стресирани.

4. Заместете кофеиновите напитки с чай

Кафето и енергийните напитки, съдържащи кофеин, могат моментно да повишат кръвното ви налягане и да се почувствате напрегнати. Опитвайте поне частично да замените кафето със зелен чай, например.

5. Медитирайте

Предходните съвети в общи линии дават почти мигновен резултат, но истинският начин да се преборите със стреса се крие в дългосрочната стратегия. Опитвайте да се медитирате всеки ден, дори само по няколко минути. Тренирайте се да бъдете спокойни и да приемате с по-малко емоция ежедневните проблеми.

6. Включете в диетата си съставки, които доказано помагат при борбата със стреса

Например, редица клинични проучвания доказват ползите от приема на естествени съставки като златен корен (Rhodiola rosea), маточина и цветове на хмел при борбата със стреса.

Екстрактът от Златен корен допринася за намаляване на тревожността, стреса и чувството на обърканост и несигурност. Използва се в традиционната медицина за подобряване на настроението.

Екстрактът от листа на маточина пък съдържа много ценни етерични масла, които благоприятстват за намаляване на стреса и безпокойството.

Хмелът, както е добре известно също има успокояващо действие.

И на финал, но не и на последно място – знайте, че до голяма степен вие може да контролирате стреса. Преди да изпаднете в паника пред поредния изпуснат краен срок, например, се запитайте, наистина ли е необходимо да хвърляте толкова енергия в притеснения, като може да я канализирате и да се справите със задачите без излишни негативни емоции. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти