5 най-често срещани грешки, които допускаме при управление на финансите си

Платена публикация

5 най-често срещани грешки, които допускаме при управление на финансите си
Снимка: netinfo

Вярно е, че заплащането, за което работим не е много високо. Вярно е, че парите често не ни достигат. Но е вярно, че и самите ние нямаме добра финансова култура и допускаме грешки, които понякога могат да бъдат фатални.

5 най-често срещани грешки, които допускаме при управление на финансите си

1. Не плануваме разходите си

Все още българина няма навика да планува месечните си разходи. Изразът „протягам се според чергата” си все по-малко се прилага, а това е една от най-грубите финансови грешки, които се допускат - да се харчи повече, отколкото се получава. А когато в средата на месеца приходите вече са изразходвани, започваме да търсим различни изходи като кредити онлайн или да търкаме билетчета, с надеждата да спечелим от лотарията (още една грешка, но за нея друг път).

2. Разполагаме свободно с кредитни карти

Днес всеки може да получи кредитна карта. Това не е лошо, стига да сме наясно, че това са пари на кредит и все някога трябва да се връщат. Никоя банка или кредитна компания не раздава безплатни обеди. Да пазаруваш с кредитна карта безспорно е много удобно, но и дава измамно чувство на сигурност… а всъщност пазаруваме с пари, които нямаме.

3. Покупки на лизинг

Знаем, че не можем да си позволим най-новия телефон, телевизор или пералня, които са се появили на пазара, но въпреки това ги искаме. Купуваме толкова много стоки на лизинг, че в един момент се оказва, че след като платим месечните им вноски в портфейла не остава нищо.

4. Теглим кредити, когато това не е наистина наложително

Вярно е, че бързите кредити, които предоставят компании като Mini Zaem спасяват в критични моменти, но това не означава да взимаме кредит, когато това не е съвсем наложително. Да вземеш бърз кредит, за да отидеш на почивка или за да си купиш някоя глезотия не е много добро решение. Още повече, че бързите кредити са кредити, които се предоставят на по-висока лихва и трябва да се върнат в много кратък срок.

5. Забавяме плащания

Много груба грешка, която обаче се прави редовно от 90% от семействата. Решаваме, че парите няма да ни стигнат и забавяме плащанията за ток, вода, телефон, вноските по кредити или за лизинг. Мислим си, че следващият месец ще е по-добре и ще се разплатим, но следващия месец заплатата е пак същата, а неплатените задължения са вече двойни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти