Бързo, лесно и безопасно - наръчник в онлайн пазаруването

пазаруване
Снимка: Istock

Пазаруването онлайн набира все по-голяма популярност с всеки изминал ден. Много от световните марки предлагат своите обувки, дрехи, аксесоари в Интернет пространството, като ги организират в така наречените "е-магазини". Само с няколко клика на компютърната  мишка и една кредитна или дебитна карта можете да получите каквото, колкото и както го искате.

Що се отнася до модата - размери, цветове, материи, всичко е така детайлно описано, че много често Интернет съветниците са значително "по-информирани" от продавач-консултантите в обикновените магазини.

Предлагаме ви няколко съвета за това как да пазарувате максимално безопасно през Интернет.

1. Подбирайте сайтовете за пазаруване внимателно. Има достатъчно форуми, в които потребителите споделят обратна връзка след като вече са закупили желаната стока. Четете внимателно! Освен това, често във въпросните сайтове има "ранк" – тоест продуктите са вече оценени с брой точки. Коментарите под продуктите също са много полезни. Понякога закупилите преди вас дори качват клипове или снимки. Какво по-хубаво от една безпристрастна обратна връзка от друг човек?

2. Пригответе си шивашки метър и внимателно четете показателите в таблиците с размери. Когато поръчвате онлайн, се уверете, че правилно сте измерили по себе си всички компоненти, които се изискват, за да се изчисли вашия номер. Това се отнася не само до дрехите. Ако поръчвате бижу, също вземете линия или шивашки метър и измерете дадената дължина. Така ще прецените дали този аксесоар е подходящ за деколтето на най-новата ви рокля.

3. Не подминавайте малките букви. Всички забравяме малките буквички, които кротко си стоят под линия и са придружени с малка звездичка в горния десен ъгъл. Те обаче съдържат много често значително по-ценна информация, отколкото си мислим. Там са описани условията за доставка, за рекламация, за поправка, за отказ от покупката. Ако не видите такава звездичка из текста или просто не можете да се ориентирате откъде да прочетете тези условия, не се притеснявайте да се свържете с представител на компанията. Обикновено сайтовете имат посочени координати – електронна поща, телефон, адрес. А най-новата услуга, създадена специално за нуждите на онлайн купувачите, е онлайн чатът. Да, в екипите на тези сайтове наистина има хора, които по цял ден стоят зад мониторите и чакат да ви отговорят.

4. Калкулирайте и цена за доставка. В някои сайтове за пазаруване цените на стоките са невероятно ниски. Да, можете да закупите гардероб за "смешна” цена, но ако сте от Варна, а магазинът е в София, нещата се усложняват – цената се покачва. А ако пазарувате от чужбина, препоръчваме да го направите от европейски сайт, защото доставката ще е със сигурност по-изгодна, отколко ще бъде, ако поръчате от Канада или САЩ.
Когато имате изброен списък с еднакви продукти, най-горе в падащо меню се намират критерии, по които можете да ги сортирате. Изберете "цена+доставка".

5. Подсигурете се двойно. Винаги принтирайте страницата, която сте получили в потвърждение на плащането и поръчката. Така тя ще остане съхранена освен във вашата електорнна поща, в която е пристигнала, и в папката с всички важни документи, която всеки един от нас има в дома или на работното си място.

В заключение: най-важното, което ви съветваме – никога не предоставяйте личните си данни и тези на картата, с която плащате, ако се съмнявате в легалността на сайта, от който сте решили да пазарувате.

Приятно и безопасно е-пазаруване! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти