Защо да обядваме навън?

Защо да обядваме навън?
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Темата е пряко свързана със здравословния начин на живот, дори да не ви се струва екзистенциална. "Junk food на крак" е възможно най-вредният обяд, а е все по-често практикуван.

Американизираният начин на работа води до копиране и на вредните навици на янките. Забързаното и стресирано ежедневие обсебва хората и ги кара да забравят елементарни правила на балансираното хранене.

Със сигурност имате колеги, които отскачат набързо за сандвич или си носят от вкъщи. Вместо да излизат на обяд, го хапват набързо пред компютъра с едната ръка, докато с другата не спират да разцъкват клавиатурата. По-тежките случаи не намират обяда за толкова важен, че да ги отклони от спешните им задачи за деня. Да не говорим за дамите на диета, които гладувайки мислят, че решават проблема с наднорменото си тегло, докато на практика го задълбочават.

Пропуснат обяд - нарушен баланс в храненето

Пропускането на обяда е грешка, която води до по-сериозни нарушения:

• Гладуването на обяд обикновено предизвиква вълчи апетит, утолен с обилна вечеря.
• Пропускането на основно хранене може да доведе до забавяне на метаболизма и други проблеми с храносмилането.
• Обедното гладуване понижава нивото на кръвната захар и може да предизвика замаяност, влошена концентрация и умора.
• Недохранването намалява работоспособността, дори да се заредите с кофеин в големи дози.
• Гладният човек обикновено е неспокоен и изнервен, съответно не е най-добрата компания.

Разбира се, има много хора със свободни професии или работещи на смени, при които понятието "обяд" трудно влиза в определения часови диапазон, но не това е основната идея. Важното е да не пропускате основно хранене в разгара на работа, независимо дали причината е прекалена заетост, диета, или каквото и да е.

Обяд пред компютъра - асоциално поведение

Обядът пред компютъра няма как да е здравословен, независимо какво хапвате. Мултитаскването (правене на няколко неща едновременно) понякога води до задоволителни резултати в работата, но по отношение на храненето винаги е вредно. В този ред на мисли обедната почивка трябва да се използва пълноценно за хапване, без да правите нищо друго. След това ще наваксате с работните задължения.

Има и друг проблем, свързан с "обяда на крак". Работният ден се превръща в непрекъснат изтощителен процес. Хората стават асоциални - по-затворени и необщителни. Ходенето на работа се превръща в неприятно задължение, а не бива да забравяме, че то заема по-голямата част от ежедневието ни.

Обядът навън - удоволствие в средата на деня

Ако се възползвате пълноценно от едночасовата обедна почивка, сами ще забележите колко по-продуктивни може да бъдете и колко по-добре ще се чувствате, докато изпълнявате служебния си дълг. С обедните менюта и промоциите, които предлагат повечето заведения за хранене, оправданието "нямам пари да обядвам всеки ден" не е актуално.

В пролетно-летния сезон може да използвате обедната почивка за хапване сред природата. Достатъчно е да си вземете нещо вкусно и да отскочите до най-близкия парк или градинка и ще се изненадате колко приятен може да е работният ден.

Какво да обядваме, за да сме в отлична форма?

Перфектният обяд трябва да засища и да зарежда с енергия, а не да изтощава и да приспива. Затова вместо да прекалявате с тежката въглехидратна храна, заложете на крехко месо, пълнозърнести храни, сезонни плодове и зеленчуци.

Обядът навън е като оазис в разгара на работния ден. Наслаждавайте му се, бъдете здрави и щастливи!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти