Спира ли косата да расте след определена възраст?

Спира ли косата да расте след определена възраст?
Снимка: Thinkstock

Всяка жена иска да има хубава, здрава, лъскава коса.

Всяка жена се чувства зле и с понижено самочувствие в някой от онези дни, когато косата просто е решила, че ще изглежда зле и нищо не може да промени това.

А струвало ли ви се е, че косата ви сякаш е спряла да расте? И докато колежката ви има красиви букли до кръста, вашата коса не може да мине раменете и така е от много време насам.

Дали наистина косата спира да расте от една възраст нататък?

Дерматологът Елизабет Филипс, която е изучавала и анализирала загубата на коса при мъже и жени в последните 22 години, споделя, че наистина косата в един момент спира растежа си.

"Ние сме генетично програмирани да ни расте коса до определен период. В началото е анагенната фаза, когато косата расте, катагенна – период на покой и телогенна, когато косата се сменя през определен период от време или просто пада и не пораства нова. Анагенната фаза може да е продължи до шест години и именно през нея се определя каква дължина могат да достигнат космите."

Също така косата може да изживее стрес и това да спре растежа й за определен период от време и да доведе до преждевременното й падане.

Що се отнася до процеса на остаряване, Филипс обяснява, че докато живеем, космите растат, дори и да е с малко. В по-напреднала възраст обаче те могат да преживеят различни трансформации и да забавят растежа си.

Елизабет Филипс подчертава, че няма конкретна възраст, която да е най-добрата за косата и че всичко е строго индивидуално. Някои жени страдат от загуба на косата си по време и след бременност, други пък казват точно обратното – че през деветте месеца са се радвали на истински лъскава и здрава коса.

От огромно значение е и начинът на живот и хранене. Именно това, което ядем, определя красотата и здравето на цялото ни тяло.

Разбира се, вредното влияние на силното лятно слънце, както и студения вятър зимата, или пресата и машата за коса, допринасят за увреждането на косъма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти