Специалистът по етикет Кристина Крънчева пред Edna.bg

Специалистът по етикет Кристина Крънчева пред Edna.bg
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Бизнес  етикетът е икономическа необходимост, факт. Начинът, по който се обличаме, държим и говорим в работна обстановка е толкова важен, колкото и самите умения, които притежаваме. 
При позициите, които предполагат директен контакт с клиенти, доброто възпитание и държание е точно толкова важно, колкото образованието и опитът. Неудачното и неадекватно поведение може да доведе до сериозни негативи за вас и за професионалното ви развитие.

За да се опитаме да помогнем, да бъдем полезни и да ви дадем няколко насоки в бизнес етикета, поканихме на интервю специалиста по етикет и бизнес протокол Кристина Крънчева. Лилия Огнянова ѝ зададе няколко въпроса в търсене на практичните съвети специално за читателките на Edna.bg.

Кристина Крънчева е управител на "СМ Консултинг" ЕООД и провежда фирмени обучения и отворени семинари по бизнес етикет и международен протокол. Завършила е английско училище в Кувейт и инженерна химия в София. През 2003 г. е завършила пълен курс на обучение по етикет и международен протокол в най-известното швейцарско училище "Istitut Villa Pierrefeu". От 2005 г. е лицензиран консултант по корпоративен етикет и международен протокол на "The Protocol School of Washington®", САЩ. Има множество публикации на тема бизнес етикет и е автор на особено полезната книга – "Бизнес етикет".

- Как определяте стила на съвременната бизнес дама в България?
В различните сфери на дейност съвременните бизнес дами имат различен стил. И така трябва да бъде. Проява на лош вкус би било, ако една адвокатка се облича като издател на модно списание или като собственик на спа хотел. Всеки бранш или по-точно всяка професия има свой собствен код на обличане. Тук мога да кажа и че се наблюдава известно смесване на стилове на обличане от различните браншове. Има професии, в които последните модни тенденции не са препоръчителни, но това изглежда не пречи на българските жени предприемачи.

- Защо е важно да спазваме определен стил на обличане в работна/офисна среда?
Не само е важно, то просто е задължително. Някои жени се чудят защо не ги взимат "на сериозно", т.е. като професионалисти. Това е защото начинът им на обличане ги прави да изглеждат "несериозно" и впечатлението, което оставят е именно такова. Външният вид е най-важният при създаване на първо впечатление.

- Трябва ли гардеробът ни да зависи от нивото, на което стоим в корпоративната йерархия?
Гардеробът зависи най-вече от фирмената култура. Ако има ясен дрескод в дадена фирма, тогава той трябва да се спазва. Йерархията не е определяща за това как да се обличаме. Истината е, че ние казваме "обличай се за работата, която искаш да имаш, а не за тази, която имаш".

- Кои са основните неща, които една бизнес дама трябва да знае за етикета, например – свалят ли се ръкавици при ръкуване, какъв е етикетът на шапката и на слънчевите очила и т.н.
Да, ръкавиците винаги се свалят, шапката не, но вече шапки не се носят като аксесоар към тоалета. В тези студени зимни дни шапки носим навън и до момента, в който си свалим палтото. С него се маха и шапката. А за слънчевите очила – това е чудесен въпрос, благодаря че го задавате. Крайно време е вече да разберем, че очилата не стоят на главата вместо диадема. В момента, в който влезем в помещение, те веднага се свалят от очите и се слагат в калъф в чантата. Това е закон. А ако сте на улицата и се ръкувате с някого, добрият тон изисква да си махнете очилата. Човекът срещу вас би се зарадвал да види очите ви...

- Как е редно да се държим на фирмени партита, какво никога не трябва да забравяме?
На фирмени партита се държим по същия начин, по който се държим и в офиса. Няма разлика, т.е. не се "отпускаме". Нагледали сме се на какво ли не... Коментарите на следващия ден са безкрайни, остава винаги "едно на ум" за другите, ако сме били облечени по-фриволно или сме изпили повече от една чаша вино..., т.е. с един замах можем да развалим имиджа си. Оттам започват и последствията. При мъжете е различно или повече сме свикнали да не обръщаме внимание на поведението им. Извиняваме ги с едно "поизложи се снощи, ама работата си върши перфектно..." За една жена ще чуете доста по-различни неща като "милата, явно съвсем го е закъсала..." или "не мога да повярвам, че може да изпие такива количества..."

- Трябва ли да се влияе облеклото ни от това дали всеки ден се срещаме с бизнес партньори и клиенти или работим само на бюро?
Поддържаният външен вид не се влияе от срещите ни. Щом сме на работа, е нужно да се съобразяваме с правилата, т.е. винаги да бъдем перфектни, както в облеклото, така и в поведението.

- Когато имаме работен ден в събота, можем ли да си позволим по-ежедневно облекло?
Не, ако изрично не сме уведомени за такава възможност.

- Кои са основните правила в подбора на дрехи, аксесоари и грим, които работещите дамите трябва да спазват?
За традиционните професии на адвокати, банкери, финансисти, счетоводители и др. се изисква традиционно бизнес облекло, състоящо се от консервативен тъмен костюм класически стил. Посланието, което изпращате с такова облекло, е: авторитет, консервативност, компетентност.

За дейности, свързани с преподаване, брокери на имоти, в медицинските среди, в социалната сфера добрият избор на дрехи е когато те подчертават компетентността ви на експерти, а в същото време не ви представят заплашително. Подходящо подбрано облекло е състоящото се от две части (пола и блуза или панталон и риза), без сако и от добро качество. Посланието, което изпращате, е на  уверен, леснодостъпен и интелигентен човек.

За сфери като реклама, мода, изкуство, журналистика облеклото е добре да бъде изразително. То трябва да се състои от три части, като за трета част изберете подходящ шал, вратовръзка или интересни бижута. Посланието, което изпращате с подобно облекло е: креативност, уникалност, съвременност.
Всекидневният грим е задължителен. Все още не се е родила жена, която е по-красива без грим, отколкото с грим. Разбира се, трябва да е десентен (съвсем лек и съобразен с облеклото - бел. ред.).
Аксесоарите е добре да бъдат малко, за да не се набиват на очи. Добре е да бъдат комплимент към облеклото.

- Споделете няколко съвета за всички дами, относно това как трябва да се облекат и държат на интервю за работа или важна бизнес среща.
И тук става дума за това какво впечатление ще оставите у интервюиращите. Бъдете точни и не закъснявайте. Когато влезете, се запознайте с всички присъстващи и се ръкувайте. Гледайте хората в очите, докато разговаряте. Дръжте ръцете си на масата, така че да се виждат през цялото време. Старайте се да не докосвате лицето или косата си по време на разговора. Усмихвайте се често. Накрая благодарете за отделеното време и отново се ръкувайте. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти