Правилна слънцезащита за красив и безопасен тен

Правилна слънцезащита за красив и безопасен тен
Снимка: Thinkstock

Всеки обича да прекарва време под слънцето със семейство и приятели. Слънчевите лъчи са повод за положителни емоции и позитивно настроение, за усмивки и щастливи мигове. Освен за доброто настроение, слънцето е много полезно и за здравето, тъй като e най-добрият източник на ценния за организма витамин D. Познат още като „слънчевият витамин“, той е изключително важен за хората във всяка възраст, а поддържането на нужните нива в организма прави костите по-силни, а имунната система по-устойчива.

Излагайки се на слънце е важно да знаем, че хубавите моменти вървят ръка за ръка с използването на слънцезащитни продукти, които да предпазят кожата от вредните ултравиолетови лъчи (UV лъчи). Те могат да бъдат много опасни, тъй като проникват през слоевете на кожата и могат да причинят изгаряне, увреждане на ДНК и слънчеви алергии. UV лъчите са два вида – UVA, отговорни за стареенето на кожата и слънчевите алергии и UVB лъчи, които са виновниците за слънчевите изгаряния. Всички слънцезащитни продукти на NIVEA защитават кожата както от UVA, така и от UVB лъчите. „Нашата ясна цел винаги е била да бъдем най-грижовната марка за слънчева защита в света. Ето защо експертите на NIVEA непрекъснато усъвършенстват технологиите, използвани в производството на слънцезащитните продукти. За съжаление все още има много хора, които не защитават кожата си от вредните UV лъчи. Според нашите проучвания, една от основните причини е неосъзнаванeто на вредите, които UV лъчите причиняват на кожата и ползата от употребата на слънцезащитни продукти,“ коментира Оливър Венцел, маркетинг мениджър, NIVEA CEE.

Без слънцезащита всеки човек може да прекара различно време на слънце без да изгори, взависимост от защитните свойства на своята кожа. За повечето хора това време варира едва между 5 и 30 минути. Изборът на слънцезащитен лосион зависи от възрастта, генетичната предразположеност и типа на кожата – дали тя е чувствителна, млада или зряла, склонна към алергии и т.н. Най-важният критерий при избора на такъв продукт е слънцезащитният фактор (SPF). Той показва времето, което можем да прекараме на слънце без да получим изгаряне, взависимост от защитните способности на нашата кожа. Колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго е времето, което прекарваме защитени на слънце. Например, използвайки продукт със SPF 30, кожата е защитена 30 пъти по-дълго, отколкото ако върху нея не е нанесен продукт.

За да бъдем защитени от вредните UV лъчи през целия ден, еднократното нанасяне на лосион не е достатъчно. Тъй като слънцезащитата се губи при плуване, потене, подсушаване с кърпа и др., задължително е да се нанася повторно лосион при всеки от изброените случаи. Защитата, която дава слънцезащитният продукт зависи и от използваното количество. За възрастните това е около 30 гр. лосион, което се равнява на две до три супени лъжици за цялото тяло. При нанасянето на слънцезащитен продукт не трябва да се забравят по-трудно достъпните части на тялото като скалпа, кожата до косата, ушите, носа, раменете, горната част на ходилата. За кожата на лицето е най-добре да се използва отделен слънцезащитен продукт, тъй като е по-деликатна.

Особено податливи към увреждания на кожата, причинени от UV лъчението, са децата. Тяхната деликатна кожа е уязвима, а при най-малките защитният механизъм на кожата не е напълно развит. Затова децата трябва да бъдат защитени с продукти с висок SPF. Като марка №1 в слънцезащитната грижа NIVEA обръща специално внимание при разработването на слънцезащитните продукти за деца. Те са съобразени със специфичните нужди и особености на детската кожа. Формулата на NIVEA SUN Детски цветен слънцезащитен спрей спомага за намаляването на риска от слънчеви алергии, защитава от слънчево изгаряне и дълготрайно увреждане на кожата. Цветният слънцезащитен спрей е с изчезващ цвят, което прави задължителното нанасяне на предпазващ продукт много по-лесно и забавно, както и подсигурява равномерното му нанасяне.

Снимка: NIVEA

Когато става въпрос за защита от слънчевите лъчи, най-честата асоциация е плаж и море, което веднага ни кара да си мислим за златист тен. Много хора смятат, че слънцезащитните продукти с висок фактор предотвратяват почерняването. Това, че кожата трябва да е защитена, не означава, че не може да придобие красив загар. Образуването на кафявия пигмент меланин е естествена реакция към UV лъчите. С използването на защитен лосион с висок фактор процесът на почерняване не спира, a само се забавя, което го прави много по-безвреден за кожата. Серията NIVEA Sun Protect & Bronze e специално предназначена да комбинира надеждната защита с естествения тен. Формулата е богата на растителни екстракти, които подпомагат естественото производство на меланин в кожата и осигурява красив, равномерен и здравословен тен.

Голяма част от вредните UV лъчи проникват до 50 см под повърхността на водата, затова е важно кожата да е защитена с водоустойчив слънцезащитен крем. Всички слънцезащитни продукти NIVEA са водоустойчиви и отговарят на изискванията на общоприетите европейски стандарти за водоустойчивост.

Грижата за кожата от влиянието на слънчевите лъчи не трябва да приключва с използването на слънцезащитен лосион. След дългия ден, прекаран под слънцето, кожата е суха и дехидратирана и се нуждае от интензивна грижа. Успокояващите лосиони за след слънце помагат за бързото й възстановяване и поддържането на младия й вид по-дълго, а също така запазват красивия тен за по-дълго.

Снимка: NIVEA

Свежестта и прохладата на планината добиват все по-голяма популярност като място за отдих в горещите летни месеци. Тъй като интензивността на UVB лъчите се увеличава с нарастване на надморската височина, всички части на тялото, изложени на пряка слънчева светлина трябва да бъдат защитени от вредните лъчения. Добре е да се знае, че най-безопасното място всъщност е на сянка. Макар че сянката осигурява значителна защита от UV светлината, тя не предпазва изцяло от нея – до 40% от UV лъчите достигат до кожата и на сянка. И тя пак почернява. Така че рискът от изгаряне на сянка е доста по-висок, отколкото мислят повечето хора. Не е правилно защитата от слънце да се асоциира само с ваканция, море и пясък. Бързайки по задачи из града или отивайки на работа, влиянието на UV лъчите върху кожата е също толкова голямо, затова не бива да се пренебрегва употребата на слънцезащитни продукти в ежедневието.

Правилната и редовна употреба на слънцезащитни продукти, независимо от времето и мястото, на което се намираме, прави моментите, прекарани под слънчевите лъчи незабравимо и безопасно преживяване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти