Облечи ме в хартия

Облечи ме в хартия
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Замисляли ли сте какво бихме правили, ако нямаше хартия?

Може би все още щяхме да дълбаем мислите си в огромни каменни блокове с длето и чук, досущ като Фред Флинтстоун и неговите приятели, а библиотеките и книжарниците биха изглеждали като огромни складове за монолитни строителни материали.

Но да оставим настрана героите на аниционния сериал и праисторията и да се насладим подобаващо на удобството на хартията, макар че учени и футуролози предричат скорошното ѝ излизанe в заслужена пенсия.

Но може би точно за да оборят хората, чертаещи в черни краски бъдещето на този деликатен продукт, някои авангардни  дизайнери са избрали именно хартията за основа на своите модели.

Историците посочват Китай за родина на хартията, а Цай Лун – чиновник, който отговарял за описването на императорския инвентар, за неин създател около 105 г.н.е. По-късно се разпространява в Япония, а оттам към Близкия изток и едва няколко века по-късно достига до Европа. Затова логично е именно моделиери от азиатския континент да са изкушени от нестандартния материал за изработка на облекла.

Един от тях е японският дизайнер Исей Мияки, който учуди обществеността и същевременно зарадва почитателите си с нестандартното решение да представи мъжка серия за предстоящия сезон пролет-лято 2013, изработени изцяло от хартия.

Мияки и неговият екип са се  доверили на съветите на възрастна японка, която е единствената жива представителка на древната техника Washi – процес на залепване на хартия и текстил. Дизайнерът е представил вече някои от своите модели в Париж, като е заложил на черно-бялата гама.

Използването на нетрадиционния материал обаче далеч не е привилегия на изявени моделиери авангардисти. Не е изключение млади и едва пристъпващи в сферата на модата дизайнери да експериментират с дрехи от хартия.

Преди няколко години преподавателка от американската гимназия Bayonne задала проект, по който да работят учениците й, използвайки като материал обикновена тоалетна хартия. Нестандартната идея била взаимствана от спонтанна случка на булка, която се омъжила в обществена тоалетна и роклята естествено била "сътворена" с подръчни средства и... тоалетна хартия.

Учениците се справили със задачата подобаващо и дори надминали очакванията на своята учителка, използвайки различни начини за съшиване и окачване на отделните части  на дрехите. 

В света на модата се забелязва и друга тенденция в унисон с новото екологично поведение на развитите страни, където по-голяма част от отпадъка се рециклира и добива нова форма, а ценните метали и горите биват пощадени от неконтролирания им добив в някои части на света. Тези т.нар. еко дрехи и аксесоари към тях могат да бъдат изработени от преработен алуминий, който в природата се разгражда за цели 500 години или пластмаса.

Вярно е, че сътворявянето на такава дреха е трудоемко и изисква голяма фантазия и сръчност, но ефектът и уникалността на подобен продукт са несравними с останалите. Доказано е, че средно от домакинство се изхвърлят около 25-30 кг текстилни материали годишно – стари и износени дрехи, дамаски, пердета и др., които за съжаление не се отделят от останалия отпадък, т.е. размесват се и са безвъзвратно загубени. 

Не така стои положението на хартиения фронт, където обработката и вдъхването на нов живот на огромните купища отпадъчна маса, е традиция.  

За да докажем тезата, че българските моделиери и артисти са новатори по природа, нека споменем и родната следа в играта на форми и багри, сътворена още през 2009 г. от студентите на Националната художествена галерия, специалност "Мода".

Възпитаниците на Греди Асса са представили в Унгарския културен център своя проект "Лице в лице", съдържащ традиционни български и унгарски костюми и изработени от рециклирана хартия. 

Може би не е далеч времето, когато в гардероба ни ще има поне по една дреха, изработена от хартия, с която ще се чувстваме комфортно и модерно.

Дали дрехите от хартия са чудата приумица на дизайнер-експериментатор с нестандартни идеи или практична и удобна дреха за ежедневието ни, само времето ще покаже.

Какво друго ни остава днес, освен да се насладим на багри, ефектни форми и силуети...и на младостта и новаторския дух, които струят от хартиените дрехи!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти