Най-добрият приятел на кожата - алое

Най-добрият приятел на кожата - алое
Снимка: sxc.hu

Невероятните свойства на алоето са познати на човека от хиляди години.

Родината на дървовидното растение е Южна Африка, но от много време насам то е култивирано и се отглежда на всевъзможни места.

Алоето присъства широко в народната медицина като първа помощ при изгаряния, порязвания, абсцеси, язви, конюнктивит и др. Екстракти от растението имат противовъзпалителен ефект и възстановяват хидро-липидния баланс на кожата.

В козметиката алоето е основен компонент на редица продукти. Причините за това са много, но нека посочим няколко от тях.

Антисептично действие
В състава на алоето влизат салицилова киселина, фенол, сяра, а също и лупеол - природен балсам. Всички те осигуряват ефективен противовъзпалителен ефект, а салициловата киселина действа и обезболяващо.

Органични киселини
Те се съдържат в състава на растението и осигуряват бързо възстановяване и подхранване на епидермиса. Това са природни компоненти, които имат способността да ускоряват заздравяването на рани и да успокояват болката.

Имуностимулация
Едно от най-добрите качества на алоето. Специфични вещества, наречени биостимулатори, се изработват в листата на алое под въздействието на ниски температури и при липсата на светлина. Основното им действие е да повишат защитните реакция на организма като цяло или на определен участък, ако екстрактът от алое се прилага външно.

По отношение на козметичните кремове е добре те да съдържат над 15% екстракт от алое, за да са наистина полезни, да подхранват и хидратират кожата и да я предпазват от бактериални агресии.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко често чистите вкъщи?

Абонамент