Най-добрият и изпитан лек срещу акне

Най-добрият и изпитан лек срещу акне
Снимка: Thinsktock

Един от класическите традиционни лекове на акне е не друго, а бирената мая! Тя е сред най-старите лекове, успешно прилагани в борбата с пъпките и мазната кожа. 

Бирената мая съдържа всички витамини от група B, а те играят решаваща роля за изграждането и правилното функциониране на клетките, респективно за здравето и красотата на кожата.

Витамините от тази група имат специфични качества и се намират в точно определена пропорция едни спрямо други. Поради това се препоръчва да бъдат приемани от естествени източници, каквито са зърнените храни и бирената мая, и то в комбинация с минералите необходими за абсорбацията им в тялото.

Как влияят витамините от В група?

Витамин B₁ подобрява циркулацията на кръвта, което е от съществено значение за правилното лечение на акне. Този витамин е антиоксидант, който може да помогне за освобождаване на вредните токсините от вашите кожни клетки.

Витамин B₂ подпомага растежа и възпроизводството. Способства за здравето на кожата, косата и ноктите. Помага за излекуването на ранички по устата, устните и езика.

Витамин B₃ е важен за поддържането на здравето на кожата, тъй като съдейства за извеждането на вредните вещества от клетката и захранването ù с полезни нутриенти. Той подобрява кръвообращението и помага за метаболизма на мазнините.

Витамин B₅ е необходим за образуването на коензим-A, а с това и на секретът себум. Без наличието на себум, кожата остава суха, опъната и леко се напуква. При повишено ниво на себум, кожата е мазна и лъскава. Това означава, че точното и пропорциално количество на Витамин В₅ в организма е изкючително важно за здравата кожа.

Витамин В₅ е наречен и "анти-стрес витамин", защото помага за производството на хидрокортизон – анти-стрес хормон. Така се понижават нивата на стреса, които водят до поява на акне и се забавят процесите на стареене. Недостигът на този витамин е един от факторите за поява на акне.

Витамин В₆ е необходим за образуването на антитела и червени кръвни клетки, а дефицитът му може да доведе до поява на дерматит или екзема.

Витамин В₁₂ подпомага растежа и стимулира регенерацията на тъканите и органите в тялото.  Трябва да се съчетава с вземането на калций, за да има организмът полза от него.

Витамин В₉ (или фолиевата киселина) е необходим както за образуването на червените кръвни телца, така и на клетките на кожата. Той помага при растежа на тъканите и клетъчната функция и играе роля за пигментацията на кожата.

Витамините не могат да функционират, нито пък да бъдат асимилирани без помощта на минерали. Така например витамин В действа оптимално с минералите цинк, мед, желязо, манган, калий. Ето как някои от тях влияят на кожата:

Цинкът играе важна роля за регулирането на мастните жлези и може да предотврати образуването на дълбоки кисти, формирани в резултат на излишен кожен себум. Цинкът помага при зарастването на кожната тъкан,  заздравяване на вътрешни и външни рани, защитава от образуване на белези. Този минерал е важен за образуването на колаген, който осигурява здравина и еластичност на кожата.

Медта допринася за оползотворяване на аминокиселината тирозин в тялото, която е пигментиращ фактор за косата и кожата. Минералът е важен за синтеза на колаген.

Желязото подпомагага растежа и връща добрия тонус на кожата.

Бирената мая съдържа всички изброени витамини и минерали в натурална, лесно усвоима форма. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти