Кратка история на червилото

Кратка история на червилото
Снимка: Thinkstock

Червилото е един от най-древните козметични помощници на жените. Оцветяването на устните крие своето начало далеч в историята, а ние ви предлагаме една бърза разходка от тогава до наши дни.

Първите данни за ползване на червило датират от епохата на шумерите. Твърди се, че царица Шубад е ползвала смес, в която са се съдържали богати на желязо и олово скали, за да оцветява устните си.

Прехвърляме се към Древен Египет, където е било съвсем нормално всички да носят грим, включително и мъжете. Египтяните са имали култ към бялата кожа и красиво нарисуваното лице.

За червило са ползвани различни смеси от червена охра, кармин и други багрила, а очите също са били задължително очертавани в издължена дебела и черна линия.

Една от теориите е, че тази черна линия около очите е служила като своеобразен вид слънчеви очила (тъй като черното привлича слънцето) и е пазила очите на хората от силните лъчи.

Друг интересен факт относно червилото в Египет е, че то е било в най-разнообразни нюанси – от червено и розово през какви ли не багри, та дори и черно.

В древна Елада червените устни са били отличителна черта на платените жрици на любовта. За оцветяване те са ползвали всичко от червено вино до черници и други подходящи храни.

В Рим добрият външен вид е бил толкова важен, че знатните дами понякога са имали хора, които са се грижели единствено за красотата и дрехите им (нещо като персонален гримьор, коафьор и стилист). На мода обаче е било пурпурният цвят за червило и също като в Египет, мъжете не са се свенили да боядисват устните си.

Твърди се, че първото твърдо червило – първообраз на познатото ни сега, се е появило в Близкия изток. Там дамите особено са държали на червените устни, а и мъжете са харесвали това подчертаване на женствеността.

Ацтеките също са имали култ към кървавочервените устни, затова и са ползвали кохинил (карминова киселина), за да постигат желания ефект.

Кралица Елизабет Първа е обожавала червилата и в нейния двор те са били на мода. Тя също така е насърчавала откриването на по-качествена и дълготрайна субстанция за оцветяване на устните в хубав червен цвят.

В началото на 1900 година червилото е било израз на еманципацията на жените в Америка.

През 1940 и Втората световна война пък червилото става задължителен аксесоар както за работничките, така и за по-видни дами. Учудващо за недоимъка тогава, пари за червило всички са намирали, продажбите на този козметичен продукт бележат разцвет, както и самото производство.

През 2007 година изследване за безопасността на козметиката показва, че в една трета от най-популярните марки червила се съдържа повече олово, отколкото е допустимо. Компаниите отричат, спорът продължава и до днес.

В наше време на пазара се предлага наистина невероятно разнообразие от червила, балсами, гланцове, моливи и какво ли не. Червилото отдавна не е символ на еманципация или женственост, а просто аксесоар, който може и да имаш, може и да нямаш в дамската си чанта.

Определена мода в цветовете или типа на червилото също няма, всичко е позволено, стига да ви харесва smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти