Който иска да е модерен, трябва да е естествен

Който иска да е модерен, трябва да е естествен
Снимка: Thinkstock

Един от най-популярните руски дерматолози д-р Олеся Велинова вече ще работи и с български пациенти. Съвсем скоро тя стана водещ специалист-дерматолог в софийския център по естетика – Persona, който промени статута си на клиника.

Д-р Олеся Велинова има над 7-годишен опит зад гърба си, който е натрупала по време на работата си в Москва.  Д-р Велинова носи със себе си нов метод за подмладяване на кожата, абсолютен хит в Русия, а именно биоревитализация – насищане на кожата с хиалурон в дълбочина. Ето какво ни разказа самата тя.

Пословична е грижата на българската жена за външния вид. Така ли е и в Русия?
– Както у вас, така и в моята страна красотата е издигната в култ. Рускинята започва от грижата за кожата, което включва почистване и хидратация и след това прибягва към филъри и ботокс. У нас в момента са много популярни терапиите – Hydrafacial и Intraceuticals. Младите жени започват с профилактика и антиейджинг процедури, каквито са почистване и овлажняване. След това те наблягат на мезотерапиите за превенция и които се подбират в зависимост от възрастта. Аз лично препоръчвам за 25 годишните мезотерапия с витамини, на 35-45 годишните – мезотерапия с аминокиселини и пептиди, а за 45-50 годишните – мезотерпии, които “спират времето”.

На последните световни конгреси по естетична медицина, провеждани в Монако все повече се говори за естественото излъчване? Как ще коментирате тенденциите в областта?
– Който иска да е модерен, е естествен. Времето на хиперкорекциите отмина и днес най-ценени са специалистите, които работат така, че да не си личи тяхната намеса. “Восъчното лице” и големите патешки устни са отживелица.

Затова днес ботоксът е така разреден, че няма никаква токсична опасност. Той се разпределя така, че да се избегне лицето тип маска. Вече говорим за т.нар. full face, което означава подвижно, динамично лице. Нова тенденция е при корекциите да се използва само една ампула. Препълването, което личи, не е проява на професионализъм. Ако бъде поставена в 1, 2, 3 точки или векторно в “долината на сълзите”, умората изчезва, скулите се повдигат, погледът се отваря. Днес дермотолозите могат да ползват и ботокс, и филъри, и мезоконци, но така, че само да компенсират някакви липси, а не да променят изражението на пациента.

Коя базова, универсална процедура препоръчвате на вашите клиенти, независимо от възраст и пол?
– Аз и моите клиенти имаме една любима процедура – биоревитализация, която осигурява младостта на кожата. Тя е подходяща за всеки тип кожа и възраст. Биоревитализацията представлява интрадермално насищане на кожата с витамини, аминокиселини, пептиди и хиалуронова киселина. Терапията продължава около 40 минути и ефектът е видим моментално. Биоревитализацията осигурява дълбоко възстановяване на клетките на кожата и извънклетъчния маткрис. Тя позволява да се спрат процесите на биологичното остаряване на кожата. 

В България днес са особено популярни мезоконците. Какво е мнението ви за тях?
– С мезоконци работя вече 5 години. Използвам ги не само за лифтиране и контур на лицето, но и за оформяне на тялото – ръце, корем, вътрешна част на бедрата, дупе. Съвсем скоро ще излезе моя научна статия по темата, затова няма да разкривам повече тайни.

Какво мислите за филърите и ботокса? Много жени се страхуват от тях. Имат ли основание, опасни ли са?
– Категорично не са опасни, естествено в разумни дози. Аз прилагам към всеки пациент индивидуален и комплексен подход, защото само така могат да се видят реални резултати. Например на пациент, които иска ботокс или пък желае да заличи назолабиалните гънки, но пък кожата му не е в задоволително състояние, бих препоръчала първо да се погрижи за нея и след това да пристъпва към корекции. Само индивидуалният подход и комплексната грижа имат дълготраен естетичен ефект.

Коя жена е млада?
– Тази, на която душата ѝ е млада. Красивата жена е щастливата жена. От гледна точка на дерматологията обаче жената е млада до 20 годишна възраст. Младостта на кожата се поддържа от количеството на хиалуронова киселина, колагена и еластина. До тази възраст процесите на техния синтез вървят нормално, след това те се забавят, като в същото време се увеличава активността на ензимите, които ги разграждат. Хубавата новина е, че медицината е постигнала прогрес в разкриването механизмите на стареене и от нейните достижения вече се възползват не само богатите и известните. Времето и за тях, а и за обикновените жени, не може да бъде спряно, но поне може да бъде забавено. Известно е, че всеки 5 до 7 години кожата променя своята реактивност и изисква специфични грижи.

Разделението на възрастта по декади, което до скоро се употребяваше, вече не е актуално, защото всяка жена остарява различно. Например една дама на 38 години може да има по-малко бръчки от 28 годишна жена. Генетичният фактор, начинът на живот и поддръжката определят как ще изглеждаме.

Кой е най-големият враг на кожата?
– Кожните промени, които настъпват при стареенето на кожата се обуславят от генетични и климатични фактори. Факторът с най-голямо значение е излагането на слънце. Вредните навици като пушене, нездравословно хранене, захар, недостатъчен сън също водят до преждевременно състаряване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти