Кога мъжете започнаха да се гримират?

Кога мъжете започнаха да се гримират?
Снимка: netinfo

Росица Костадинова

Някак лъжовно в нас остава впечатлението, че гримирането винаги е било привилегия на жените. Досега. Все по-разпространени в социалните платформи, са така наречените „ boy makeup “ уроци – снимки или клипове, които показват как да се превърнеш от нормален мъж в прекрасно гримиран такъв.

И не, тук не става дума за уроци за трансформация на пола. Вече влизаме в една нова ера – как гримът, предназначен за женската аудитория, може да промени живота на един мъж... като го носи.

Нека да се разровим в историята на грима, за да можем да си обясним на какво се дължи това и защо всъщност не се приема толкова остро от хората. Или поне не засега.

По най- ранните данни, които успях да намеря, мъжете започват да използват грим първо в Азия – Китай и Япония около 3000 г. пр. Хр. Тогава и мъже, и жени използват тинктури от гума арабика, желатин и яйце, за да оцветят ноктите си и по този начин да покажат статуса си в обществото.

Няколко хиляди години по-късно се появяват местните предкелтски племена, които имат традиция да изрисуват телата си в синьо с екстракт от сърпица. И от там идва и наименованието им, дадено от древните римляни – пикти, което в буквален предвод от латински означава именно „нарисуваните“.

После идват самите римляни, след тях и Луи ХIII и неговите перуки. Тогава всъщност разликата в половете не е толкова съществена и важна, колкото социалният статус. Класовото общество се определя и по козметиката, която бива използвана тогава – колкото по-видимо и контрастно – толкова по-нависоко си в обществото, независимо какъв пол си.

И от историята към настоящето. Без киното нямаше да има грим и за мъже. Тази сутрин слушах именно историята на грима, докато си пътувах в метрото, и се замислих как точно козметичните компании грабват и мъжката аудитория – къде е преломният момент?

Мислено прехвърлих в главата си всички идоли от старите ленти и си дадох сама отговор на този въпрос – почти няма сцена, в която Елвис Пресли или Джон Траволта да нямат гребенче и вакса,за да поддържат косата си.

През 2013 имаме вече мъже, които открито носят грим като Джони Деп. Имаме такива, които водят блогове за грим и дори основават компании. И това, което ми харесва е именно свободата, с която го правят. Все пак няма нищо лошо да подчертаеш добрите си черти, нали ?

Ето и някои от известните мъже, които се забавляват да носят грим и, трябва да призная, на повечето стои добре.

Малко, но със шик, както го носи Стивън Тайлър и, разбира се, Джаред Лето - идолът, който не се страхува да екпериментира:

И ето тук вече идва частта, за която ще поспорим доста – с нашите родители и с нашите деца – двете страни на една и съща монета. Или крайно консервативните, или крайно приемащите. И ние сме някъде по средата. Защото в грима при мъжете има една много малка уловка – кога това представа да бъде концептуално и кога започва да е крайно неестествено. 

И също както по времето на Луи ХIII разликата в половете все повече се заличава в наше време – и гримът вече не е средство за жените. То е забавление за мъжете.

В социалните мрежи вече има отделни канали, посветени само на boy makeup вълната. Най-големите козметични марки работят с мъже. И резултатите са ... бих казала определено забелязващи се.

Някои от тях започват да носят грим, за да прикрият проблемна кожа или белези от акне. 

Има и такива, които започват на шега и просто обичат да експериментират. 

Никой от тези мъже обаче не съжалява и за секунда, че е сложил грим на лицето си. 

Знам, че много от вас се питат, дали е задължително да си хомосексуален мъж, за да носиш толкова грим и изобщо нещо такова, което по право принадлежи само на жените. Не, нищо тук не е задължително.

Никой не съди тези, които го правят. Защото за повечето от тях това е избор да се чувстват свободни и щастливи.

Мъжете, които носят грим, не са задължително и транссексуални. Те се считат за иноваторите в обществото. 

Ние ще продължим да следим този тренд, защото определено е нещо, което ще се задържи и ще се развива в близките години и в България.

При нас също има представители и почитатели на тази вълна. Кои са те и защо са започнали - съвсем скоро мислим да разберем и да споделим с вас. 

И тези мъже, които определено знаят как да се гримират, стават известни за една нощ, за да докажат нещо.

Какво ще е то, не мога да кажа със сигурност, но определено тук важи поговорката, която се използва от всички модни стилисти – Всичко ново е добре забравеното старо.

Дали историята не се връща? Да видим.

Припомнете си още:

Грим тенденции пролет/лято 2016

Колко често трябва да чистим четките за грим?

Видовете четки за грим

Ако мъжете носеха грим...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти