Какво е да си дизайнер на бижута в България

Нева Балникова
Снимка: Михаил Новаков

Християн Немски

Нева Балникова е от онези личности, които бързо ти стават симпатични с ненатрапчивото си присъствие и фино излъчване. Харесваме я, защото е избрала да работи здраво, не чака музата (която я дойде, я не) да й се притече на помощ и не се оправдава с изрази като "Ако бях родена в чужбина, щеше да е друго" или "В България е безсмислено да се занимаваш с изкуство", а доказва, че където и да се намираме, няма кой да осъществи целите ни вместо нас. В нейните творения рядко ще видим ограничения откъм форми и материали, а постоянното търсене и откриване на непознати посоки в правенето на бижута са нещата, които трудно биха отказали Нева от тази професия. В университета е учила анимация, но смята, че това не е нейната сила. Умира от смях, когато чуе фрази от типа "сезонни бижута" и не мисли, че подобни етикети трябва да са част от езика на съвременния наш живот. Най-обича, когато успее да събере малко слънчеви лъчи, преди да се затвори насаме със задачите си в тъмното ателие, а напоследък съвсем умишлено се впечатлява от изкуството на реториката.

- Преди две седмици откри нова изложба с бижута. Разкажи как стигна до идеята за нея?
- Всеки подобен мой проект е постепен процес. В конкретната изложба "GRADE OFF" първо се влюбих в материала (в случая това бе силиконовата корда) и чрез нейното вплитане започнах да надграждам различни форми. То е като да строиш къща, тръгваш от основата и после построяваш целия обект. Всички бижута от експозицията са доста обемни, което пък според мен е адекватно допълнение към обемистите дрехи, характерни за зимата.

- Кое е най-странното бижу, което си правила?
- Като цяло традиционните модели не ме привличат. Харесвам работата си именно защото стартираш от дадена отправна точка, но никога не знаеш как точно ще се развият нещата по-нататък. Сещам се, че много исках да направя бижу от филийка хляб, но мечтите ми за нейното галванизиране бяха попарени. 

- Какво е една визия без подходящия аксесоар...
- Не си падам по крещящите аксесоари, сложени самоцелно, а по уместно подбраните бижута в тон с тоалета и излъчването на дадения човек.

- Къде най-често ще те открием в събота вечер и понеделник сутрин?
- В първия случай ще съм или на кино, или на концерт, а делничните сутрини почти винаги съм в ателието, запретнала ръкави за нова доза работа.

- Би ли живяла на друго място?
- Да, но не мога да конкретизирам държава. Харесва ми несигурността на всяко едно приключение, въпреки началния момент с мрънкането, докато се адаптираш към различните условия. За малко съм живяла в Москва като дете и ми се иска скоро пак да се върна там. Обичам умерената суматоха.

- В модата при дрехите има няколко силни държави, които традиционно задават тенденциите. Как стои въпросът при бижутата и аксесоарите?
- По отношение на концептуалните бижута открай време силните на деня са страни като Германия, Холандия, както и Япония, където по мое мнение творческата естетика няма еквивалент. Иначе постоянно се организират различни международни базари и изложения, коити са чудесна среда за обмен на опит и идеи между дизайнерите.

- Какво правиш, когато не майсториш в ателието?
- Обожавам да карам летни кънки и да се разхождам, наблюдавайки какво се случва около мен най-вече от архитектурна гледна точка. Не съм от хората, чакащи музата, а сама си намирам вдъхновението чрез случки, истории, книги и т.н. 

- Кое бижу е старомодно?
- Никак не си падам по мъжките златни пръстени с голям рубин. Но не бива да сме крайни, защото и кичът може да бъде много забавен и симпатичен понякога.

- Какво те разсмива и натъжава?
- Смея се на абсурдните ситуации, а ми е тъжно, когато срещам несправедливи и агресивни хора.

- Какво не харесваш в своя характер?
- Притеснителността.

- Кое е последното бижу, което си купи?
- Една гривна с панделка от телесен цвят кожа на безобразно ниска цена.

- Какво ще направиш най-напред, ако спечелиш от тотото?
- Моментално ще се сдобия с машинка за обработване на бижута и ще помогна за осиновяването на повече кучета.

* Още снимки с бижутата на Нева Балникова можете да разгледате ТУК и ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти