Създадено за DOVE

Истински жени се изправят срещу фалшивите женски образи в рекламата

момичета
Снимка: iStock

Ако сте гледали реклами с женски образи последните 24 часа –  почти невероятно е да не сте – сигурно можете лесно да отговорите на въпроса „Разпознах ли се в някоя от тях?“.

Разпознахте ли се в нереалистично слабите, със сияйна кожа, винаги засмени и пълни с енергия жени? Отговаря ли дори един образ на жена, използван в реклама, на това, което виждате всеки ден в огледалото?

Отговорът вероятно е НЕ и това не е предположение, а факт, който се потвърждава и от проучване, проведено от козметичния гигант Dove, според което 70% от жените продължават да не намират прилика между себе си и женските образи, представени в изображенията в публичното пространство.

жена
Снимка: iStock

Въпреки че тенденциите за представяне на жените в медиите и рекламите в по-реалистичен и естествен вид се засилват, истината е, че продължаваме да гледаме изкуствено подобрени, дигитално обработени и приведени в „социално приемлив“ вид фотографии на жени.

Сега обаче всяка една от нас има шанса да промени този факт и да се изправи срещу стереотипите за красота, наложени в публичното пространство, защото Dove, заедно с партньорите си GirlGaze и Getty Images, се опитват да променят този факт и да се изправят срещу стереотипите за красота, наложени в публичното пространство, като през 2019г. стартират кампанията #ShowUs на глобално ниво.

В рамките на кампанията в Getty Images – една от най-големите платформи за фотографии, бяха публикувани над 5000 фотографии на естествено и реалистично изглеждащи жени, без подобрения, филтри и дигитална обработка.

dove
Снимка: Dove

Инициативата започва и в България на 1 март тази година и ще продължи до средата на април, а локалното послание, под което ще се проведе, е #ShowUs Покажете ни повече жени като нас. Покажете ни красотата, която излиза извън рамката на стереотипите. И влиза в реалността.

И за да излезе извън пожелателното действие, а да направи нещо реално, организаторите приканват всички български жени да се присъединят и подкрепят каузата чрез натискане на бутона „Подкрепям инициативата“ в сайта dovemybeauty.bg.

dove
Снимка: Dove

След толкова години, в които сме ставали свидетели на изкуствени женски образи, които имат единствено негативен ефект върху самочувствието на жените и показват на малките момичета един фалшив техен бъдещ образ, сега най-накрая имаме шанс да се покажем на света такива, каквито сме – естествени и неподправени. Такива, каквито сме, когато се разминаваме по улицата, когато се срещаме след работа, или се виждаме на огледалото вкъщи.

За всяка жена, която се присъедини към проекта у нас, Dove ще отделя по 1 лев в подкрепа на Български фонд за жените (БФЖ) - организация, която активно работи за премахване на дискриминацията спрямо жените и в частност – против наложените стереотипи за женска красота.

В България посланието на Dove - #ShowUs Покажете ни повече жени като нас, ще бъде предадено през ключовия образ на българката Елена. Визиите на още 8 жени, борещи се с различни стереотипи, ще дадат гласност на кампанията.

dove
Снимка: Dove

А всяка жена, участвала в социалната кампания, ще допринесе за финансовата подкрепа на БФЖ, което пък ще позволи на организацията да комуникира по-пълноценно и мащабно своите собствени проекти и инициативи в подкрепа на жените у нас.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти