H&M стартира мащабна кампания за събиране на дрехи

H&M стартира мащабна кампания за събиране на дрехи
Снимка: Getty/Guliver

H&M е първата модна компания, която стартира инициатива за събиране на дрехи в цял свят. От февруари 2013 клиентите ще могат да връщат свои използвани дрехи в магазините на H&M.

Устойчивото развитие е важна част от целите на H&M и в тази връзка компанията полага постоянни усилия да намали негативното влияние на модната индустрия върху околната среда.

"Нашите усилия към устойчиво развитие са причината да бъдем социално и екологично отговорни. Стремим се да сме полезни за опазването на околната среда и затова предлагаме на нашите клиенти удобно решение в тази посока: възможност да връщат износените си или ненужни дрехи в H&M." коментира Карл Йохан Першон, изпълнителен директор на H&M.

H&M е първата модна компания, която стартира събиране на дрехи в свои магазини по цял свят.

В рамките на тази глобална инициатива клиентите на H&M ще подпомогнат намаляването на текстилния отпадък, като по този начин ще дадат принос към запазване на природните ресурси и редуциране на вредното влияние върху околната среда.

Ще бъде приемана всяка дреха, независимо от модна марка, качество или състояние. В замяна на всяка донесена торбичка, клиентите ще получават ваучер за отстъпка от 15% при следваща покупка. Събраните дрехи ще бъдат предадени на компанията I:Collect – основен партньор на H&M в тази инициатива, осигуряващ инфраструктура, при която потребителските стоки се преработват многократно и се правят годни за повторна употреба.

Всяка година тонове текстилни изделия се изхвърлят на сметищата. Близо 95% от тези дрехи биха могли да бъдат носени отново, използвани или рециклирани – в зависимост от тяхното състояние.

Ето защо в дългосрочен план H&M се стреми да намали влиянието върху околната среда, създавайки затворен кръг в производството на текстилни тъкани.

Целта е да се намерят технологични решения за повторното използване и рециклиране на текстил в голям мащаб. В тази връзка H&M създаде своята Conscious Foundation. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент