Гореща или студена вода е по-добра за косата?

От продуктите, които използвате, до храната, която ядете, здравето и красотата на косата ви се влияят от вътрешни и външни фактори - но кои навици са най-полезни?

Пиенето на вода помага да поддържате тялото си хидратирано, здраво и енергично, но дали измиването със студена вода ще помогне на косата да расте по-бързо? VEGAMOUR разговаря с експерти, за да разбере.

коса
Снимка: iStock

Ползите от студената вода за косата

Как да се къпете е личен избор. Някои хора жадуват за горещ душ сутрин, докато други обичат да се изплакват с хладка вода. Температурата може да повлияе на това как тялото ви изглежда и се чувства. В този ред на мисли студената вода привлича вниманието на уелнес общностите през последните месеци заради своите лечебни ползи.

Подобно на тялото, косата ще реагира различно в зависимост от това дали изберете да използвате топла или студена вода за къпане. Д-р Габи Лонгсуърт, сертифициран коафьор и доктор по философия, обясни: „Няма доказателства или научни данни, които да доказват, че студената вода подобрява здравето на косата. Въпреки това използването на гореща разтваря и отмива защитния себум, което не е добре за скалпа или косата. Така че студената вода е по-добра за тях, отколкото горещата."

коса
Снимка: iStock

Вредна ли е топлата вода за косата ви?

Това не означава, че трябва напълно да се откажете от горещите душове в студените зимни дни. Въпреки това много топлата вода може да създаде проблеми. Измиването при високи температури лишава косата и скалпа от естествени мазнини, уврежда кутикулите и причинява сухота.

А какво да кажем за ефекта на горещата вода върху цвета?

„Всякакъв вид топлина може да накара цвета на косата да избледнее. Това включва сешоари, преси, слънце и гореща баня. Ако студената вода не е опция, избягвайте да излагате косата си на слънце или на инструменти за оформяне с висока температура", каза Лонгсуърт.

коса
Снимка: iStock

Може ли студената вода да ускори растежа на косата?

Въпреки че изследванията все още са оскъдни, някои експерти се опитват да направят връзка между измиването на косата със студена вода, растежа ѝ и подобреното кръвообращение. Но Лонгсуърт не е един от тях.

„Няма доказателства или научни данни, че студената вода оказва влияние върху растежа на косата“, казва Лонгсуърт. "Вместо това използването на правилните продукти за измиване е много по-важно. В идеалния случай те трябва да имат pH между 4,5 и 5,5"

Какво друго може да направи студената вода за косата?

Д-р Ендриз Фактор, клиничен дерматолог, казва: „Студената вода може да помогне на косата ви да стане по-силна и по-здрава с течение на времето”.

Идеята е, че студената вода запечатва кутикулния слой на косъма, за да подобри блясъка. Независимо от вашия тип коса, се смята, че студената вода затваря порите, правейки косъма по-мек, лъскав и здрав.

коса
Снимка: iStock

Недостатъци от измиването на косата със студена вода

Студената вода може да доведе до загуба на обем на косата ви и да ѝ придаде тънък вид. Ако миете косата си със студена вода постоянно, рискувате да претоварите кичурите с допълнителна влага, според д-р Лонгсуърт, издърпвайки ги надолу за по-малко обемен вид.

Някои смятат, че твърде честото използване на студена вода върху скалпа може действително да свие кръвоносните съдове и да попречи на растежа на косата, но няма доказателства или изследвания, които да кажат дали това е вярно или не.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти