5 лесни начина да укротиш порите си

пори
Снимка: Thinkstock

Порите лесно стават един от най-големите тръни в очите ни, щом се погледнем в огледалото. Докато при някои от нас тези образувания са по-свити, на други им се налага да почистват редовно вдлъбнатинките, които при тях лясно се забелязват с просто око и още по-лесно се замърсяват.

Освен редовното почистване обаче, съществуват и други практики, които ни помагат да направим порите по-малко забележими – ето 5 от тях!

Почистване в дълбочина

пори
Снимка: Thinkstock

Широките пори и излишните мазнини вървят ръка за ръка. Дерматологът д-р Адам Гейър твърди, че когато себумът запълни порите, той предизвиква възпаление, което ги разширява. Лесен начин да се отървеш от запушените с мазнина пори е маската за лице с въглен, който е познат със свойството си да се залепва около замърсяванията и да ги извлича от порите.

Разумно ексфолиране

В старанието да поддържаме порите си чисти, ексфолираме кожата повече, отколкото трябва. Така предизвикваме повече възпаления в порите – тоест, причиняваме си обратния ефект. Затова е добре да заменим по-твърдите скрабове с по-нежни кърпички или тампони с ексфолиращи съставки с гликолова или силициева киселина. Използват се два-три пъти седмично, а не дневно, за да избегнем изсушаването на кожата.

пори
Снимка: iStock

Стягане на кожата

С годините кожата губи от състава на колаген и еластин. Увисването на кожата според учените е и причината порите да придобият по-разширена, сълзевидна форма. Макар да се твърди, че трансформацията не може да се промени обратно, д-р Гейър препоръчва използването на продукти със съставки като екстракт от мая – тя заздравява и укрепва стените на порите, като намалява диаметъра им и помага за възстановяване на овалния им вид.

Защита от слънчевите лъчи

Освен мазнините и възрастта, слънцето също играе важна роля в големината на порите. UV лъчите намаляват колагена в кожата ти, който добре знаем, че е отговорен за стегнатия вид на порите. Дневната употреба на слънцезащитен фактор може да предотврати вредите върху структурата на кожата.

Маскиране на ситуацията

Докато изчакваме горните усилия да дадат ефект, а междувременно се нуждаем от моментални резултати, можем да използваме основа за минимизиране на порите. Оптичните рефлектори матират кожата, като визуално попълват порите, карайки ги да изглеждат по-малки и пригладени. Потърсете формула без мазнини, за да избегнете повторно запушване на порите.

пори
Снимка: Thinkstock

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти