Шоколадови трюфели
200 гр горчив шоколад • 200 гр полусладък шоколад • 225 мл двоен крем • 2 с.л. ликьор с вкус на портокал, по желание • 1 с.л. приготвено кафе • 1/2 ч.л. ванилова есенция • Пудра захар • Какао на прах
Нарежете шоколада на ситно с остър нож. Поставете го в топлоустойчива купа. Загрейте сметаната в малка тенджера, докато заври. Изключете котлона и оставете крема да престои 20 секунди. Изсипете сметаната през фино сито в купата с шоколад. С телена бъркалка разбъркайте бавно сметаната и шоколада, докато шоколадът се разтопи напълно. Разбъркайте ликьора с аромат на портокал, ако използвате, заедно с кафето и ванилията. Оставете за 1 час на стайна температура. С 2 чаени лъжички оформете кръгли топки от шоколадовата смес върху тава, застлана с хартия за печене. Оваляйте в пудра захар, какао на прах или и в двете.