Жената с разводите

Симо Колев
Снимка: Евгени Тодоров

Брак, сватба, сега и развод. Ето това се нарича логична сюжетна линия. Или трилогия. Или трагедия.

Темата на този текст дойде от един дебат с Боги по БГ Радио – бихте ли се оженили за жена, която преди това е имала три развода.

Аз бях – За. И загубих.

Има едно предубеждение, че разводът е провал, срам и всички подобни. Особено и незаслужено трудно е на жените с развод. Не знам защо. Били жени - те са по-диалогични, по-търпеливи, по-гъвкави и по-мъдри. Дипломатичен начин да кажеш на някого – да търпи простотиите на този, който не е толкова диалогичен, търпелив, гъвкав и мъдър.

Какво да направиш, ако нещо не става? Понякога когато нещо не става, значи просто нищо не става. Да седиш? Е, колко? И защо, заради децата ли? Или, защото няма къде да отидеш? Крепосничеството беше премахнато в Русия през 19-ти век. Винаги има къде да отидеш. И то не като провалена, а като опитала. Живяла, дала, взела, положила усилия и вдигнала ръце. Не бяло знаме, ръце.

И защо да не зависи най-вече от теб, дали и колко да седиш. Дали да търсиш планетарни причини да не се разведеш с някого или е достатъчно просто да си кажеш – сърцето ми не бие за него. Оставало партньорство, оставало уважение, оставало не знам си какво. Ми, нека остава, но защо и вие да оставате, ако е останало само това. Аз изпитвам и уважение и към учителките си в училище, но не се женя за тях. И не съм се развел с тях. 

Дамгосването на жената, като разведена е свръх-тъпо. И няма да го търпиш, чу ли? И, дали има един или два или три развода също е без значение и не означава задължително, че ТЯ не става.

Ето, как става да не става. Оженила се е на 20 за някой, за когото не би трябвало никой и никога да се жени. Слушала е сърцето си. Сбъркала е. Развела се е. После е тръгнала да свръхкомпенсира с някой, който е пълната противоположност на първия кретен. Ако първия е бил лошото момче, втория е културен и претенциозен интелектуалец, с който също не е потръгнало. Нищо чудно да ѝ е натяквал всякакви глупости от сорта, че той ѝ е късмета. Третият избор е бил някой от страх да не остане сама. Избор от отчаяние, което никога не е добър съветник. Пак грешка. Може и тя да е допуснала грешка, или грешки, но това не означава, че мъжете ѝ не са били грешки.

Понякога просто се случва. Понякога получаваш удар, два, три. И какво правиш? Изправяш се, скъпа. И докато подсмърчаш и си казваш – това няма да мога да го понеса, аз ти казвам - Оооооо, не можеш да си представиш, колко жилава можеш да бъдеш. И колко си силна. Движиш се! Или приемаш, че бракът не е за теб, виждаш си грешките, каквито без съмнение си допуснала и продължаваш. Ако може без грешките. Или си казваш – 4-тият път ще бъде по-добре. Даже, ще бъде перфектно!

И вървиш с опита си. А срещу тъпите подмятания обясняваш, че не си допуснала три грешки, а само три начина да разбереш,  че не всеки мъж е за теб. Ама не го казвай – просто си го мисли. Не дължиш обяснения.

И, да. След три развода жената си е точно толкова за предпочитане, колкото и преди първия ѝ брак. А, ако не е, разводите не са причината. Те не развалят. Те са начин да прекъснеш нещо, което се е развалило.

Ще кажеш – не толкова лекомислено. Кой е казал, че е лекомислено? Кой е казал, че не си си ги преживявала, или няма да си го преживяваш, измъчваш, проиграваш и пак и пак и пак? Ще си го преживяваш. Ще се колебаеш и ще се побъркваш до истерия, дали не бъркаш. И къде бъркаш. Но начина да видиш, дали бъркаш е само, когато направиш крачката.

Жената с трите развода не е нито скапана, нито е пача, нито не знае, какво иска, нито е бракувана след трите си брака, нито е тотална щета, нито е лесна и отчаяна. Не бъди лесна и отчаяна. Жената с трите развода е жена с три развода. Нито повече, нито по-малко. Това не е оценка, не е и присъда. Констатация е. Както констатираме, че ни закъснява полета. И по-лоши неща сме виждали. От закъснели полети и жени с три развода. Например – пропуснатите полети.

И жени, които са пропуснали трите развода и всичко между тях.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти