Здравка Евтимова или успехът да останеш човек

Здравка Евтимова или успехът да останеш човек
Снимка: netinfo

Български разказ влезе в учебниците за осми клас в САЩ. Това е радост за ушите ми и гордост за държавата. Разказът „Кръв от къртица” се нареди до произведения на Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. Ура, ура, ура! Постижението е голямо – няма какво да се лъжем.

Голяма е и самата Здравка Евтимова, авторката на разказа. Имам честта да съм я срещал на живо и бих искал да ви разкажа за нея. Тя е особена жена. Жена-висина. Около нея витае една енергия, която не съм срещал у друг човек. Енергията на смирението. На тоталното отсъствие на его. На човечността. На добрината. Качества, които са незаменими. И в същото време – непривични за артист, постигнал такива успехи. Но Здравка е друга. Тя респектира не със самочувствието си, а тъкмо обратното – със своята скромност.

писане книга
Снимка: Thinkstock

Не ви се вярва, нали? Ей сега ще ви накарам да повярвате. Ето какво се случи на премиерата на последния ѝ роман – „Зелените очи на вятъра”. Събитието се състоя в НДК, бяха се събрали много хора, всички бяха дошли да чуят нейните истории, да се докоснат до нея, да попият малко от мъдростта и благостта, която носи самата тя. Какво мислите стана? Здравка Евтимова – носителка на редица престижни литературни награди, превеждана и издавана на десетки езици – излезе на сцената и каза. Цитирам по памет:

Моля да ме извините. Малко съм притеснена. Благодаря ви, че сте тук и ви падам на колене...

И падна на колене. Буквално. Пред своята публика. Пред своите читатели. Тези дребничка женица с огромен дух стана едно цяло с хората. Не застана над тях, не бе надменна. Напротив. Тя коленичи пред уважението на присъстващите. Знаете ли колко писатели са способни на това? Подозирам – нула.

писане книга
Снимка: Thinkstock

Тук вече нещата опират до вътрешно възпитание. Моето впечатление е, че Здравка Евтимова е възпитавана от живота. От бурите в него. От потопите. Иначе надали щеше да пише по този начин. С толкова човещина в словото си. С такова съчувствие към по-слабите. То дори не е просто съчувствие – то е обич. Грамадна, силна, истинска обич, която превръща отхвърления, мачкан, малтретиран и унижаван човек в герой. Обич, която е способна да убие лошото, което ни диша зад врата, която може да ни промени отвътре-навън и да осее пътя ни с добри намерения. 

За това иде реч в творчеството на Здравка Евтимова. Горещо ви препоръчвам да се запознаете с него. То може да ви разсмее, да ви разплаче. Няма как обаче да ви остави безразлични. Такава е функцията на същинската литература –  да стимулира и мотивира към замисляне. Към съзидание. Оставям ви насаме с мислите ви. 

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти