За смисъла да си останем вкъщи

жена уют
Снимка: Istock

Извънредното положение тепърва предстои. Не искам да ви плаша, но само от нас зависи всичко да приключи възможно най-скоро. Наша ще е и вината, ако карантината се удължи. Съвестта ни в момента трябва да работи на бързи обороти. Трябва да бъдем отговорни към другите.

Да помислим и за човека зад нас, който чака на опашката. Да не изкупуваме всички провизии от супермаркетите, а само колкото ни е необходимо. Да направим опит за обединение. Опит. И дано е успешен.

Знаете ли? Тези дни доста разсъждавах над въпроса – защо ни е дадено това изпитание? Няма как да е без причина. Просто е невъзможно да няма някакъв урок за научаване. Да – определено има такъв. Сериозен шамар е това за нас като общество. Да видим доколко сме в състояние да изтърпим каквото и да било лишение в името на някого другиго, бил той от семейството ни или от улицата.

жена уют
Снимка: Istock

Ситуацията, в която се намираме сега, напомня изключително много на даването на кръв. Само че този път не ни е дадено правото на избор – дали искаме да дадем или не. Сега сме задължени да го сторим. Задължени сме да се сплотим като мускетари. Няма друг начин трудността да бъде преодоляна.

Нека покажем, че и ние можем да бъдем едно здравомислещо, обединено общество. Нека най-после спрем да се делим. Сигурен съм, че сте чували притчата за хан Кубрат, тримата му синове и наръча с пръчки и помните добре извода от нея. Една пръчка се чупи лесно, но целия наръч – не. Така е и сега.

Коронавирусът ще ни види сметката, ако играем всеки за себе си и нехаем за спазването на мерките. Зная, че липсата на социални контакти може да бъде огромен проблем за някои от вас, включително и за мен. В тази връзка бих ви посъветвал нещо – приемете го като всеобща мисия, която заедно ще изпълним успешно.

жена книга зима уют
Снимка: Istock

Използвайте свободните дни като възможност да свършите онова, за което в забързаното ежедневие просто не ви остава време. Не приемайте карантината като някакво наказание, а като шанс за спасение на максимално много хора от злото, което ни сполетя. Ако сме единни – нищо не може да ни събори. Ако станем верига от същества, които си помагат, никоя зараза няма да ни покоси. Колкото и да е силна.

Ние сме българи. Преживявали сме какво ли не. Ще минем и през това. Затова ви моля, творете, рисувайте, гледайте филми, четете книги, пейте, въобще – правете каквото си пожелаете. Само си стойте у дома. По този начин без да осъзнавате – спасявате животи. Изпитвам признателност към всеки един от вас, който ще се вслуша в тия думи. Благодаря ви. Наистина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти