Трябва ли да дойде някаква си там дата, за да се сетим колко обичаме родината си?

българия
Снимка: Thinkstock

Онзи ден бе трети март. Национален празник. Знамето бе развято из Фейсбук стените на всички патриоти. Заваляха лозунгите: БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ и т.н. и т.н. Нищо необичайно. Но аз питам – трябва ли да дойде някаква си там дата, за да се сетим колко обичаме родината си? Само на тая дата ли ни е мила и свидна тя?

Това ли е датата хикс, в която не ни мързи да си изхвърлим боклука или да почистим след себе си в парка? Обикновено просто люпим семки на някоя пейка. На трети март обаче ставаме чистофайници. Защото е празник най-малкото.       

българия
Снимка: Thinkstock

Нужно ли ни е да чуваме химна, за да станем прави в чест на великите ни борци за свобода? Нужно ли е да чакаме подкана, за да  занесем цветя на техните паметници. Веднъж е денят на Ботев, друг път – денят на Левски. Все нещо трябва да ни подсеща, да ни напомня, вместо ние сами да си напомним колко е важно. Да носим заслужената почит към тия победители вътре в себе си, да ги вземем за пример. Да си опитаме да подражаваме на някой герой в ежедневието си, а не на поп-фолк звездите, които ни показват по телевизията. Те не са и не могат да бъдат образец.

българия
Снимка: Thinkstock

И тук ще ви запитам нещо малко тъжно – според вас останаха ли образци? Личности, на които човек би могъл да се възхити. Дали има такива?

Аз не зная. Не ги виждам. Няма ги в ежедневието. Не пишат за тях по вестниците. Не говорят за тях по новините. Не ги споменават в праймтайма. Кои са тия герои, извън датите на своите героични подвизи? Къде са те извън учебниците по история? Няма ги. Нямат аналог в съвремието. Ето това е пагубното. Двадесет и първи век е век на дефицит на души. Няма ги големите, безкрайните души. Тия, които са готови на саможертва. 

българия
Снимка: Thinkstock

Новият човек не е готов на саможертва. Той не иска да даде половината от залъка си на някой друг. Напротив – той е готов да си поръча двойна порция в ресторанта и да си я изяде сам. Затова в днешно време революцията е невъзможна.

Причината е проста и ясна – не може да има промяна, ако няма човещина, а не може да има човещина, ако няма съвест. Липсата на съвест обезличава. Липсата на елементарно съчувствие. Ако бият някой на улицата – минувачите снимат клипче за социалните мрежи, вместо да помогнат. Дотам се докарахме, братя българи. И няма връщане назад. Керванът си върви, кучетата си лаят... По-добре едва ли ще става. Номерът е да се опомним, преди да потънем в забрава. Чак криво ми става. И има рима. И ми е болно. Разбирате ли? Болно... 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти