Три пъти, в които ме е било срам, че съм жена

жена двойка
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Жените сме специални. Нежни, красиви, умни, състрадателни и чувствителни. Получили сме дара да даваме живот, да се грижим за децата си и да създаваме дом и уют с ръцете си.

Жените можем да сме и най-ужасните същества на света – да тровим с думи, действия и поглед, да злословим, интригантстваме и побъркваме хората около себе си – близките ни, мъжете ни, децата ни.

Силата, която сме получили, е необятна. Наш дълг обаче е да я обуздаем и да изпозлваме само за добро. Защото жената създава. Само тогава тя се чувства истински добре.

Ето защо ситуациите, в които една жена не е била на нивото си, не е показала онази вътрешна зрялост, която всяка от нас има от деня, в който е разбрала какво е да си жена, ме карат да изпитвам истински срам.

жена двойка
Снимка: Thinkstock

Не защото аз съм се провалила, а защото друга жена-сестра е показала онази, лошата страна, унижила е себе си или близките си толкова, че да заслужим всички ние пренебрежително „абе жена, какво да говорим“.

Време е да се поставим с действия, позиция и мнение там, където заслужаваме да бъдем – точно до мъжете.

Вместо това, за съжаление, все още има жени, които успяват да засрамят всички нас с поведението си.

Спомням си няколко пъти, в които ме е било срам, че съм жена:

жена двойка
Снимка: Thinkstock

Мамо, спри, боли ме.

Да вдигнеш ръка и да удариш силно, със злоба и през лицето детето си, е най-грозната постъпка на света.

Само с едно движение разрушаваш целия му свят и посяваш в сърцето му мълчалива ненавист.

Знам за умората, знам колко е изнервящо да не те слуша, колко е трудно, ако си сама, ако парите не стигат, когато се тръшка, когато не си спала, когато…знам.

жена двойка
Снимка: Thinkstock

Но знам и че тогава шамарът изобщо не помага. След това те боли и ти се плаче, и се мразиш. Мразиш и тези около теб, които, вместо да помогнат, сочат с пръст.

Затова още преди да си вдигнала ръка и да го удариш, поискай помощ. Не е срамно, не е ненужно и не, ти не можеш да се справиш с всичко сама.

Скъпи, бременна съм, ох не, шегувам се

Имаме привилегията да пазим в себе си тайната на зачеването. Да знаем преди всички, че в нас расте живот. И именно заради това сме длъжни да се отнасяме с нужната отговорност към това.

Има много жени, които намират за особено забавно да „пробват“ мъжете до себе си като ги лъжат, че са бременни.

жена двойка
Снимка: Thinkstock

Още по-тъжно е, когато го прави близка приятелка. Ей така, само за да видят реакцията му го направи. Отвратително е, жалко е и е непочтено.

Така злоупотребяваме с най-голямата си власт – създаването на живота. Излъгани веднъж за това най-ценно нещо на света, мъжете трудно приемат после истинската новина с отворено сърце. А ние и децата ни имаме нужда от отдадени бащи, а не многократно лъгани мъже.

Пияна жена – весела къща?

Жена, която прекалява с алкохола до степен да загуби представа къде се намира, с кого е и какво прави, е най-тъжната гледка на света. Да се превърнеш от Богиня в „парцал“ (отвратителна дума) само защото оставаш алкохола да те води… няма как да изискваш после уважение, равнопоставеност и обожание, когато сама себе си не цениш и пропадаш.

жена крака
Снимка: Thinkstock

Не съм моралист. Не смятам, че жените трябва да са скромно облечени и кротко приседнали до печката.

Но смятам, че сме много по-ценни, отколкото самите ние го осъзнаваме и си позволяваме да се обезценяваме прекалено лесно. Пък после все мъжете били виновни…

жена крака
Снимка: Thinkstock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти